Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2014.

U Vukovaru su od 14. do 22. studenoga 2014.god. obilježeni Dani sjećanja na žrtvu Vukovara. Podsjećamo, grad Vukovar još uvijek traga za 293 osobe iz vremena Domovinskog rata. Procijene o broju žrtava u gradu Vukovaru su različite, pretpostavlja se da je u Vukovaru ubijeno oko 3000 osoba hrvatske nacionalnosti, od čega je 86 djece (54 su bili mlađi od 10 godina, najmlađa žrtva imala je 6 mjeseci), ozlijeđeno je 17 393 osobe.

Članovi udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata sudjelovali su na obilježavanju 17.11. – Put spasa, koji je organizirala županijska udruga HVIDRA-e Vukovarsko-srijemske županije. Molitvu je predvodio velečasni Mato Martinković, župnik župe B.D.M. Kraljice Mučenika. Put spasa ili „Kukuruzni put“ bio je tijekom ratne opsade Vukovara 1991. godine jedini i najkraći prolaz za branitelje koji su te godine u jesen dolazili braniti grad na Dunavu, u rujnu čuvan i osiguravan, a nakon sloma obrane njime su se branitelji i civili nastojali probiti do pet kilometara udaljenih Bogdanovaca i slobodnoga vinkovačkog područja.

Posljednji koji su „Kukurznim putem“ ušli u Vukovar bili su dragovoljci HOS-a iz Zagreba, na čiji je poticaj uz vukovarsku gradsku obilaznicu izgrađena „Zavjetna kapelica spasa“.

Istog dana, u krugu opće bolnice Vukovar okupili su se brojni Vukovarci, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ali i građani pristigli iz drugih krajeva Hrvatske i dijaspore, kako bi u miru ove studene noći zapalili svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile. Molitvu je s mladima predvodio fra Mario Zubak, kapelan iz župe sv. Filipa i Jakova, uz nastup klape „Sveti Juraj” – Hrvatske ratne mornarice.

Pod sloganom „Vukovar mjesto posebnog pijeteta“ obilježena je 23 obljetnica Dan pada Vukovara 18.11.1991. – 18.11.2014. program je počeo u dvorištu Opće županijske bolnice Vukovar, kroz koju je tijekom agresije na Vukovar 1991. godine prošlo 3470 ranjenika nad kojima je obavljeno više od 2500 operacija. Vukovarom je ove godine uz brojne državne uzvanike, predstavnike gradskih i županijskih vlasti, diplomata drugih država, koračalo i 80 000 ljudi iz cijele Hrvatske i dijaspore. Upravo tog dana bitna je bila jedino žrtva Onih koji su svoje živote položili na Oltar Domovine za slobodu svih nas. Vijence i svijeće kod centralnog križa na Memorijalno groblju žrtava iz Domovinskog rata položili su: predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, načelnik GS OS RH i ravnatelj Policije, zapovjednici 204. Vukovarske brigade, izaslanstvo Grada Vukovara koje je predvodio gradonačelnik Ivan Penava zajedno sa braniteljskim udrugama grada Vukovara i zapovjedništvom 4. bojne Vukovarske 3. gardijske brigade, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa županom Božom Galićem, izaslanstvo Grada Zagreba, izaslanstvo Zajednice hrvatskih županija, izaslanstvo gradova prijatelja grada Vukovara – Dubrovnika, Sinja, Šibenika i općine Dugopolje, kao i brojni drugi građani i udruge. Molitvu na groblju za poginule i nestale u Domovinskom ratu molio je dubrovački biskup, mons. Mate Uzinić koji će zatim predvodio i misu zadušnicu.

19.studenoga 2014.god. obilježena je 23.obljetnica stradanja hrvatskih branitelja i civila u Vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje. Program je i ove godine organizirala udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke” pod nazivom “Žrtva Borova naselja za domovinu”. Na dan okupacije Borova naselja 19. studenoga 1991. ondje su ubijene 54 žrtve, njih još 80 nakon okupacije dok je u cijeloj četvrti u skoro tri mjeseca opsade grada poginulo 176 civila i branitelja. Od 800 ranjenika iz Borovo commerce njih 115 odvedeno je u nepoznato. Sudbina 48 hrvatskih branitelja i civila iz Borovo commerce još nije poznata dok se još 63 stanovnika Borova naselja vode kao nestali. Na mjestu nekadašnjeg zdanja Borovo commerca prigodnim riječima obratila se Manda Patko, predsjednica „Vukovarskih majki”. U programu su prigodnim recitalom sudjelovali učenici vukovarske osnovne škole Siniše Glavaševića . Molitvu je predvodio fra Vjenceslav Janjić, župnik župe sv. Josipa Radnika. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast žrtvama odala su izaslanstva: Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke”, Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Županija vukovarsko-srijemska, Grad Vukovar (izaslanstvo su činili gradonačelnik Ivan Penava, zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček, zamjenica gradonačelnika Marija Budimir i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Pilip Karaula)zajedno sa braniteljskim udrugama grada Vukovara, PU vukovarsko-srijemska, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Općine Lukavac (BiH), Borovo d.d. i članice udruge Žene u crnom iz Beograda.

Nakon komemorativnog programa pripadnici HV-a su kao stjegonoše poveli sudionike obilježavanja u koloni sjećanja ulicama Borova naselja do crkve Gospe Fatimske u kojoj je svetu misu propovijedao mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH.

Program je nastavljen na obali Dunava u Borovu (selu) uz sudjelovanje brojnih građanki i građana. Članovi udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Bojan Podrugović iz Vukovara i Zrinka Buljan iz Sinja, položili su vijenac na površinu Dunava, a prigodnu molitvu predvodio je kapelan u župi Sv. Josipa Radnika Marino Kuzminski. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja masovne grobnice na farmi Lovas, između Borova i Dalja, odana je počast za 24 branitelja i civila pronađenih u masovnoj grobnici na tom mjestu. Vijence su položili predstavnici Udruge „Vukovarske majke”, zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček i predsjednik Gradskoga vijeća Grada Vukovara Igor Gavrić zajedno sa predstavnicima braniteljskih udruga grada Vukovara.

Dio fotografija preuzet sa portala www.vukovar.hr

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »