Obilježeno stradanje gradske četvrti Lužac u Vukovaru

U Vukovaru je 2. studenoga 2014.god. obilježeno stradanje gradske četvrti Lužac. Vijence za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile tog dijela grada položili su predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, Grad Vukovar sa braniteljskim udrugama grada Vukovara, te predstavnici drugih udruga civilnog društva.

Molitvu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile predvodio je fra Vjenceslav Janjić koji je još jednom pozvao na zajedništvo. Naglašeno je da je sužnost svih nas da se očuvaju temelji stvaranja Republike Hrvatske i da se žrtva naših sinova, očeva, braće i sestara nikada ne zaboravi. Prigodni program izveli su učenici OŠ Dragutina Tadijanovića iz Vukovara.

Okupacija Lušca u bitki za Vukovar smatra se i početkom sloma tromjesečne obrane grada. Tada je jugosrpski agresor vojnim postrojbama izbio na Priljevo i do obale Dunava, razlomio do tada jedinstvenu i uspješnu obranu grada Vukovara te presjekao komunikaciju između branitelja Borova naselja od onih iz samoga Vukovara, napose Sajmišta i Mitnice. Tog 2. studenoga 1991. godine JNA zajedno sa domaćim Srbima ubila je 59 mještana ove gradske četvrti što je u povijesti ostalo zapisano kao “pokolj na Lušcu”.


Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

UPITNIK – Zakonske odredbe i rad institucija RH koje se bave poslovima skrbi o hrvatskim braniteljima, članovima njihovih obitelji i stradalnicima Domovinskog rata u svrhu poboljšanja kvalitete življenja djece poginulih, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata djeluje u sklopu 9. Centra znanja za društveni razvoj u Republici Hrvatskoj, a u području unaprjeđenja

Opširnije »