Imenovanje mosta Jean Michel Nicolier i ultramaraton Zagreb-Vukovar

U Vukovaru je 18.listopada 2014.god. imenovan most u centru grada po francuskom dragovoljcu Jean Michelu Nicolieru. Svoju nesebičnost i hrabrost pokazao je 1991. godine kada se pridružio obrani Republike Hrvatske. Sa HOS-ovima je do ranjavanja branio gradsku četvrt Sajmište. Mnogi i danas pamte njegove riječi neposredno prije odvođenja na Ovčaru: “Izgubio sam previše prijatelja, vidio sam previše ljudi kako plaču, previše patnji. Više su mi puta predložili da izađem iz Vukovara i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. Izgubili smo. Znao sam da će biti teško, ali nisam mislio da će biti tako strašno, osobito za civile. Ja sam kao dragovljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu.”.

Imenovanju mosta nazočni su bili Jeanova majka i brat. Okupljenima su se obratili gradonačelnik grada Vukovara, predsjednik gradskog vijeća grada Vukovara i Damir Markuš. Svi su složni u jednome: Jean je ovo zaslužio. Zaslužio je da sadašnje i buduće generacije znaju tko je on i kolika je njegova zasluga u obrani Republike Hrvatske. Ovim činom ispravljena je velika nepravda napravljena prošle godine kada su se brojni građani Vukovara i Hrvatske izjasnili da novi most preko Vuke nosi ime po francuskom dragovoljcu, no želja građana se nije ispoštovala. Posebno emotivan govor bio je Jeanove majke koja je naglasila da joj je jedina želja pronaći sina da može na grob otići i zapaliti svijeću. On je zaslužio istinu, kao i sve druge, nevino ubijene žrtve Ovčare, ali i svih drugih krajeva Hrvatske. Posebno ju žalosti vijest da je prekinuto traženje preostalih 67 osoba odvedenih iz Vukovarske bolnice, među kojima je bio i Jean.

Istog dana, na mjestu masovne grobnice Ovčara, završen je 13. memorijalni ultramaraton Zagreb-Vukovar koji je 14.listopada krenio iz Zagreba. Jedan od maratonaca bio je i član udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Krešimir Šimić iz Slavonskog Broda. Duljina cijele dionice iznosi 344km, a Krešimir je odnio treće mjesto u ukupnom poretku. Maratonce su dočekali članovi udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Marijan Pavliček, predsjednik gradskog vijeća grada Vukovara Igor Gavrić, savjetnik župana Vukovarsko-srijemske županije Pero Ćorić. Zajedno sa organizatorima memorijalnog ultramaratona položen je vijenac za sve poginule i nestale hrvatske branitelje.








Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano