23. obljetnica pogibije general-bojnika Blage Zadre

U Vukovaru je dana 16. Listopada obilježena 23. obljetnica pogibije general-bojnika Blage Zadre. General-bojnik Blago Zadro poginuo je 16. listopada 1991. godine u Vinogradskoj ulici pokošen neprijateljskim rafalom. Obrana grada Vukovara ostala je bez hrabrog i odlučnog zapovjednika i jednog od najpoštovanijih zapovjednika Domovinskog rata za nezavisnost Republike Hrvatske. Program obilježavanja počeo je polaganjem vijenaca na grob Blage Zadre na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Vijence su položili i počast odali članovi obitelji Zadro, Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vukovar i braniteljske udruge Grada Vukovara zajedno da udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Ministarstvo obrane i oružanih snaga RH, Zapovjedno stožerna škola Blago Zadro, OŠ Blago Zadro iz Vukovara, te brojne druge udruge i izaslanstva. Nakon polaganja vijenaca molitvu su predvodili vlč. Mato Martinković, župnik župe Kraljice mučenika, fra Vjenceslav Janjić, župnik župe sv. Josipa Radnika i kapelan-vikar fra Marijan Glamočak.

Vijenci su tom prilikom položeni i na grob bojnika Alfreda Hilla.

Obilježavanje je zatim nastavljeno u crkvi Gospe Fatimske u Borovo naselju, gdje je služena sveta misa zadušnica za general-bojnika Blagu Zadru i sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara u Domovinskom ratu. Molitvu je predvodio fra. Vjenceslav Janjić, župnik župe sv. Josipa Radnika. Prigodni program održan je zatim na Trpinjskoj cesti kod spomen-biste Blago Zadro gdje su o liku i djelu legendarnog zapovjednika govorili Zvonko Milas, predsjednik UHDDR i saborski zastupnik, Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara i Božo Galić, župan vukovarsko-srijemski. „Očekivanje svih nada u Hrvatskoj u jesen 1991. godine bilo je u Vukovaru. Blago je bio divan obiteljski čovjek, izniman zapovjednik koji je poginuo za obitelj-Hrvatsku!” rekao je Blagin suborac Zvonko Milas. „Vrlina je kao pojam univerzalna kategorija. Teško je govoriti o Blagi Zadri, a kada govorimo onda mislimo na ljubav, hrabrost, promišljenost, vjeru, viziju, ljudske i božanske kategorije koje su gotovo nemjerljive. Blago Zadro ostavio je iza sebe veliko djelo. Hvala mu!” rekao je gradonačelnik Ivan Penava. Župan Božo Galić zamjerio je što na obilježavanju tužne obljetnice nema nikog iz državnog vrha što jasno pokazuje odnos sadašnje vlasti u Republici Hrvatskoj.

Predstavnici branitelja Dubrovnika uručili su gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi spomen-ploču koja će biti postavljena na mjestu tragične pogibije general bojnika Blage Zadre u Vinogradskoj ulici.

Neka mu je vječna slava i hvala!

Fofografije preuzete sa portala www.vukovar.hr








Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »