Dani sjećanja na Petrinju 1991. – 2014.

16.rujna 2014. održana je središnja manifestacija Dana sjećanja na žrtve Petrinje 1991.-2014.g. Od 2. do 21.rujna 1991. vodile su se bitke u Petrinji. Uslijedio je izlazak tenkova i oklopnih vozila u samo središte Petrinje. Pucalo se i rušilo bjesomučno na sve na što su tenkovi nailazili. Jedan od najžešćih napada dogodio se upravo 16.rujna, kada je streljano 17 hrvatskih branielja kod Vile Gavrilović. Već tada sve je naslučivalo da se bliži pad Petrinje u ruke srpskih agresora. Najžešći napad na Petrinju bio je 21. rujna koji je izvela JNA i ostale paravojne formacije. Pod jakom pješačkom vatrom u 18.30h pala je Petrinja.

Manifestacija je počela služenjem sv.mise u sjećanje na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civile. Sv.misi prisustvovali su brojni predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga sa područja grada Petrinje, županije Sisačko-moslavačke, ali i drugih krajeva Hrvatske. Sv.misu u crkvi sv.Lovre predvodio je sisački biskup Vlado Košić. Nakon sv.mise formirana je kolona sjećanja predvođena zastavama Republike Hrvatske, brigada i braniteljskih udruga, kao i zastavom udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Sudionici su prošli gradom do spomenika pukovniku Predragu Matanovići i drugim braniteljima Petrinje gdje je održana komemoracija uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća. Vijenac su položili i predstavnici UDPNHBDR podružnica Sisačko-moslavačke županije. Na komemoraciji pod nazivom „Bili cvitak je na spomen jednoj vječnoj ljubavi”, uz moto „Mojoj poginuloj mladosti lakše je dok gazim po zemlji njihove i moje ljubavi”, (autorice su: Tonka Pezelj, Vera Jurčević i Đurđa Bobinac) pročitana su imena 581 osobe od kojih su 154 hrvatska branitelja iz Grada Petrinje, 124 iz Republike Hrvatske, 23 iz iseljene Hrvatske, 278 civilnih žrtava i dva strana državljana.

Središnjoj manifestciji Dana sjećanja 1991. – 2014. na žrtve Petrinje prisustvovale su mnogobrojne braniteljske i stradalničke udruge, predstavnici gradova i županija iz cijele Republike Hrvatske, te izaslanik predsjednika RH.

Nikada ne smijemo zaboraviti hrabre ljude, domoljube, naše očeve i majke, naše branitelje, koji su hrabro išli braniti svoju obitelj i Domovinu, koji su svoje živote utkali u slobodu i samostalnost Republike Hrvatske.

Neka im je vječna slava i hvala!


Slike preuzeta sa: www.portal53.hr

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »