23.godišnjica oslobođenja vojarne u Koprivnici i Dan koprivničkih branitelja

U Koprivnici je 30. rujna obilježena 23. godišnjica oslobođenja vojarne i Dan koprivničkih branitelja. Obilježavanje je započelo u jutarnjim satima u župnoj crkvi Sv. Nikole gdje je služena Sveta misa za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. Nakon Svete mise položen je vijenac kod «Središnjeg križa» na gradskom groblju Sv. Duh i ispred «Križa života» na prostoru bivše Vojarne «Ban Krsto Frankopan». Od bivše vojarne do središnjeg gradskog trga održan je svečani mimohod u kojem je sudjelovalo pet ratnih postrojbi Hrvatske vojske i policije predvođene sa svojim zapovjednicima te predstavnici stradalničkih i braniteljskih udruga Grada Koprivnice.

Ove godine po prvi put je organiziran mimohod za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile, a u organizacijskom odboru sudjelovali su i predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinkog rata, podružnica Koprivničko-križevačke županije. U mimohodu su članovi udruge zajedno sa udrugom udovica nosili bijele ruže, a među zastavama Republike Hrvatske i ratnih brigada, bila je i zastava UDPNHBDR. Vijenac kod križa u spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje predstanice naše udruge položile su zajedno sa udrugom udovica poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Na Zrinskom trgu predstavila se Počasna bojna Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske svojim ceremonijalno-počasnim aktivnostima, a zatim je u šatoru ispred Gradske vijećnice održana svečana sjednica koja je počela čitanjem imena 124 poginula i dva nestala branitelja s područja Koprivničko-križevačke županije. Među gostima se na obilježavanju ovog važnog datuma u koprivničkoj povijesti pojavio i general Mladen Markač, počasni građanin grada Koprivnice.

Pukovnik Milan Jurić podsjetio je kako je neprijateljska vojska iz Koprivnice otišla bez ispaljenog metka i bez žrtava, za razliku od okolnih gradova u kojima je bilo borbi. “Krizni stožer danima je pregovarao s tadašnjim garnizonom, ali srećom, razum je prevladao – kazao je Jurić. U vojarni je bilo i više od 40 tenkova, te velika količina teškog i pješačkog naoružanja. Većina toga bila je oštećena, ali je oružje ipak bilo od koristi u obrani domovine. U vojarni je ubrzo osnovana 117. brigada, koja je najviše djelovala na zapadnoslavonskom ratištu. Ostvarili smo san, imamo svoju Hrvatsku. To je bio stoljetni san, e sad, što smo postigli i do kuda smo stigli najbolje znamo sami. Nadam se da ćemo svojoj djeci, svojim unucima ostaviti bolju Hrvatsku od one u kojoj smo nekad živjeli i u kojoj trenutno živimo. Hvala vam i slava svim palim braniteljima” – rekao pukovnik Jurić.

Obilježavanje je završeno prikazivanjem filma “Broj 55” koji je dobio nagrade za najbolji film na Pula film festvalu i Vukovar film festivalu.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »