23.obljetnica utemeljenja 204. Vukovarske brigade

U Vukovaru je 23.rujna 2014.g. obilježena 23. obljetnica utemeljenja 204. Vukovarske brigade, koju su zajedno organizirali Grad Vukovar i udruge proistekle iz Domovinskog rata. Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru u nazočnosti velikog broja pripadnika brigade, članova obitelji poginulih i nestalih branitelja, prijatelja i uzvanika. Vijence su poginulim pripadnicima brigade položili predstavnici brigade predvođeni posljednjim zapovjednikom brigadirom Brankom Borkovićem, predstavnici Sabora, Predsjednika RH i Vlade RH predvođeni predsjednikom Hrvatskoga sabora Josipom Lekom, predstavnici Vukovarsko-srijemske županije sa županom Božom Galićem, Grada Vukovara i braniteljskih udruga predvođeni gradonačelnikom Ivanom Penavom kao i izaslanstvo zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića.

Molitvu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile predvodio je fra Ivica Jagodić, gvardijan i župnik župe sv. Filipa i Jakova. Obilježavanju su prisustvovali i predstavnici udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Nakon programa na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, održana je sv.misa u crkvi sv. Filipa i Jakova.

204. brigada Hrvatske vojske, zvana još i vukovarska, legendarna je brigada HV-a čiji su pripadnici branili grad Vukovar u Domovinskom ratu. Brigada je ustrojena 23. rujna 1991. od pripadnika naoružanih postrojbi, a njezin prvi zapovjednik bio je Mile Dedaković -Jastreb. Posljednji zapovjednik bio je Branko Borković-Mladi Jastreb. Brigada je brojila 1803 vojnika, a tijekom Domovinskog rata kroz nju je prošlo oko 3600 vojnika. Brigada je uništila oko 400 tenkova i oklopnjaka, 25 letjelica, te iz stroja izbacila oko 15 000 neprijateljskih vojnika. 204. Vukovarska brigada Odlukom Predsjednika RH Stjepana Mesića odlikovana je “REDOM NIKOLE ŠUBIĆA ZRINSKOG”, 22. svibnja 2006. godine i “REDOM KNEZA DOMAGOJA”, 12. rujna 2006.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »