Susreti djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u Sinju

Dana 2. i 3. kolovoza 2014.g. u Sinju su održani prvi susreti djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Tom prilikom, predstavnike naše udruge ugostila je sestrinska udruga djece poginulih i smrtno stradalih branitelja Domovinskog rata Cetinske krajine.

Prvi dan susreta položen je vijenac i zapaljene svijeće svim poginulim hrvatskim branitelja kod spomenika ispred zgrade gradske uprave. Tom prilikom nazočnima se obratio predstavnik gradonačelnika grada Sinja. Posebno je istaknuo da mu je drago da su u Sinj stigli i predstavnici udruge iz Vukovara, s obzirom da su grad Sinj i grad Vukovar gradovi prijatelji koji imaju jako dobru suradnju. Izrazio je veliko zadovoljstvo da se organizirao ovakav jedan skup, te da su nas sudbine naših roditelja spojile, te da se svi skupa moramo truditi da očuvamo sjećanje na sve one koji su svoje živote dali za samostalnu Republiku Hrvatsku. Nazočnima se također obratila i predstavnica udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja,koja je povela molitvu ispred spomen obilježja. Tom prilikom predstavnik grada Sinja uručio je prigodne poklone tajnici UDPNHBDR.

U sklopu programa obišli smo sinjsko ratište i branu Peruća te položili vijence na Spomen obilježju jedinoj žrtvi akcije ‘Peruća’ Anti Buljanu-Tusu. Druženje je nastavljeno u eko kampu ‘Patriot’ gdje je predstavnike udruge ugostio Mario Vujević-Vegi, predsjednik udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata, te nam je uz nazočnost gospodina Petra Malbaše prikazana projekcija njegovog filma ‘Istinom do pobjede’. Nakon filma održane su i sportske aktivnosti. Po završetku druženja domaćinima su uručeni prigodni pokloni. Tom prilikom nam je uručen poziv za dolazak na druženje i Sinjsku Alku i sljedeće godine.
Drugog dana susreta posjetili smo Spomen sobu poginulih HB-a, Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske, Alkarske dvore, Kamičak i ostale znamenitosti Sinja. Zahvaljujući VAD-u svi zajedno smo prisustvovali 299. Sinjskoj Alci. Izrazita nam je čast što je jedan od alkara sin poginulog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.

Ovom prilikom zahvaljujemo se našim domaćinima, udruzi djece poginulih i smrtno stradalih branitelja Domovinskog rata Cetinske krajine na ugodnom druženju, udruzi maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata, te predstavnicima grada Sinja.
Putni troškovi za odlazak na obilježavanje i Sinjsku Alku financirani su preko projekta Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano