23 krunice za 23 godine 4. Gardijske brigade

Dana 26. travnja 2014. predstavnici UDPNHBDR podružnice Vukovarsko-srijemske županije imali su čast dočekati motoriste, pripadnike 4. gardijske brigade iz Splita na njihovom putu „23 krunice za 23 godine 4. Gardijske brigade“.

Od petka 25.travnja do ponedjeljka 28. travnja oni će na svojim motorima obići cijelu Hrvatsku, polažući pri tome na 23 mjesta krunice, te će na taj način odati počast svojim ratnim prijateljima, i svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima. „Dvadeset i tri krunice za dvadeset i tri godine mogle bi, i nadamo se da hoće, prerasti svake godine u veću svečanost. Želimo poručiti narodu da smo njihovi i u ratu i sada u miru“ – naglasio nam je Ivan Munitić, predsjednik MK Četvrte. Sve krunice izrađene su od hercegovačkog kamena, ručni su rad i poklon su veteranima 4. gardijske brigade od motokluba „Brotnjo“ iz Međugorja, te su sve krunice tamo i blagoslovljene. U Vukovaru su krunice postavili na četiri mjesta: Trpinjska cesta, Vukovarska bolnica, centralni križ na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, te na Ovčari.

Upravo na Memorijalnom groblju su ih dočekali predstavnici naše udruge, zajedno sa predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, odakle su se nakon zajedničke molitve uputili prema masovnoj grobnici na Ovčari. Time smo zajedno s njima spojili dvije najveće masovne grobnice u Hrvatskoj iz vremena Domovinskog rata. Nakon kratke molitve na Ovčari i polaganja svijeća i krunice, članovi 4. gardijske brigade su se zahvalili našim članovima udruge, izrazili veliku čast da su nakon 23 godine u društvu djece čiji su roditelji dali svoje živote za samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku, te su nam tom prilikom poklonili svoju monografiju. Sa tog mjesta smo ih otpratili prema sljedećoj postaji njihovog puta uz želje da se ovakva akcija nastavi i ubuduće, te da se nikada ne zaboravi žrtva naših roditelja i njihovih suboraca.

 

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano