Obilježavanje i sprovod u Sotinu

14. listopada obilježena je tužna obljetnica sjećanja na žrtve velikosrpske agresije nad mještanima Sotina. Obilježavanje obljetnice započelo je ispred Spomen-križa u središtu mjesta, polaganjem vijenaca vječnog sjećanja, paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom. Počast svim poginulim i nestalim mještanima Sotina odali su pripadnici njihovih obitelji, članovi braniteljskih udruga, predstavnici Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara.

  
Prigradsko naselje grada Vukovara – Sotin kao i većina mjesta istočne Slavonije 1991. godine doživjelo je tijekom srpske agresije velike žrtve i materijalna razaranja. 

Posebno je tužno jer je gotovo 10% nesrpskog stanovništva ovog slavonskog mjesta ubijeno je ili se vodi kao nestalo tijekom srpske agresije i okupacije, te je istog dana i sprovod žrtava eskumiranih iz masovne grobnice.

Od 30.09. 1991 godine, kada je prigradsko naselje Sotin „palo“ pod željezne šake agresora, stanovništvo ovog mjesta nosi teške traume.. Za višemjesečne torture, mučenja, ubijanja i preživljene traume nema riječi, nema utjehe..

Sotin je tragao, Sotin je molio, Sotin se sam i pokrenuo..

U Sotinu je stradalo ukupno 67 osoba, nakon masovne grobnice kod Vučedolskih vinograda, odakle još nisu sva tijela identificirana, slijedile su godine traženja, razgovora sa onima koji su 1991. godine ubijali naše najmilije..
Tek nakon 22 godine traganja za 31-om nestalom osobom pokazali su se rezultati, zahvaljujući samo i jedino upornošću obitelji, pronađene su kosti 13 osoba. 13 žrtava, 13 velikih mučenika.

Njihov ispraćaj bio je također u ponedjeljak 14.10.2013. u Sotinu.

Neka im je vječna slava i hvala, neka njihova mučenička tijela počivaju mirno u slobodnoj Hrvatskoj zemlji, a njihovim obiteljima izražavamo beskonačnu sućut, ali i spokoj duša u nađenom miru kod pokopa kostiju voljenih.

I NE ZABORAVIMO, da Sotinskoj patnji nije kraj, da Sotin i dalje traga za 18 osoba – hrabrih mučenika čije skriveno počivalište nije otkriveno, ne zaboravimo i ne odustanimo od potrage za ostalim tijelima mučenika, ovog prigradskog naselja. Neka mir osjete sve obitelji pogođene agresorskom mržnjom.

 

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano