Premijera dokumentarnog filma „Sunčica“

U Vukovaru je 26.03.2014. održana premijera dokumentarnog filma „Sunčica“ ratni zločin silovanja u Domovinskom ratu, prvog filma te tematike sniman od vremena Domovinskog rata na području Republike Hrvatske. U filmu možemo vidjeti svjedočanstva žena i muškaraca, o kojima je pisano u istoimenoj knjizi.

Program je vodila članica naše udruge, Sandra Milić, koja je u uvodnom govoru naglasila važnost da društvo i država prihvate ove muškarce i žene kao žrtve, te da pravosuđe procesuira počinitelje ovih zločina. Također, moramo biti svjesni da ovo nije samo njihova borba, ovo je borba našeg cjelokupnog društva. Premijeri ovog dokumentarnog filma prisustvovala je i Sunčica, djevojka po kojoj su ovaj film i knjiga dobili naziv. Ona je imala samo 8 mjeseci kada je zatočena sa svojom majkom u Vukovaru. Njezina majka bila je zatočena u jednom stanu u Vukovaru gdje je vojnicima JNA služila kao ropkinja za silovanja. Sunčica je plakala jer je trebala majku, međutim to je smetalo srpskim vojnicima te ih ometalo u vršenju zločina, te su na nju bacili vojničke jakne, kako bi plač i jauk ovog djeteta zauvijek utihnuli. Međutim, Sunčica je preživjela.

Ona je danas simbol svih ovih žena i muškaraca koji su danima, a neki i mjesecima bili zarobljeni te srpskim vojnicima služili kao ropkinje za silovanja. Na licima nazočnih mogla se iščitati bol koju osjećaju zbog ovog teškog zločina, o kojem se godinama šutjelo.

Po završetku prikazivanja filma, voditeljica je na pozornicu pozvala gospođu Mariju Slišković, predsjednicu udruge „Žene u Domovinskom ratu“ koja je godinama prikupljala svjedočanstva svih ovih žena i muškaraca, te pomogla im da se otvore i javno progovore o proživljenom zločinu. Gospođa Marija Slišković naglasila je važnost što ranijeg donošenja kvalitetnog Zakona kojim bi se silovanje priznalo kao ratni zločin, te kojim bi se zaštitile sve žene i muškarce koji su to proživjeli. Naglasila je da je izrazito zadovoljna ovim filmom, te činjenicom da od 16 svjedočanstava prikazanih u ovom filmu, njih 14 je smoglo snage da o proživljenim traumama govori izravno u kameru. Također, na pozornicu su bile pozvane sve žene i muškarci prikazani u ovom filmu, kojima su uručena posebna priznanja za njihovu hrabrost da javno progovore o svojim sudbinama. Prikazivanju ovog filma prisustvovali su brojni predstavnici društvenog i političkog života, Crkve i vjerskih zajednica, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te mnogobrojni građani.

Još jednom želimo zahvaliti svim ženama i muškarcima na njihovoj hrabrosti da prije svega progovore o ovom strašnom zločinu nakon toliko godina, hvala im što društvu u kojem živimo pokazuju da nikada nije kasno za pravdu. Hvala im na ponosu kojeg svi osjećamo zbog njih, na snazi kojom danas stoje ispred nas. Hvala im za izrečenu istinu!

 

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano