Vi ste naš ponos – Mi smo Vaša snaga

20.11.2013. VI STE NAŠ PONOS – MI SMO VAŠA SNAGA

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, već tradicionalno šestu godinu za redom ponosno je spojila kroz hod sjećanja dvije najveće masovne grobnice iz Domovinskog rata.

Više od 1.000 hodočasnika iz svih krajeva naše lijepe Domovine stopljeni u koloni za sve poginule i nestale branitelje, okupilo se na memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, gdje se voditeljica tužno prisjetila kako su prošle 22 godine od zvjerskog divljanja nad nedužnim braniteljima i civilima iz vukovarske bolnice, te kako smo njima, ali i svim drugim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima posvetili mimohod „Vi ste  naš ponos – mi smo Vaša snaga“ uz obećanje kako nikada nećemo zaboraviti njihovu snagu, ljubav i žrtvu za slobodnu Domovinu.

Predsjednik Igor Gavrić pozdravio je okupljene sudionike mimohoda mira, te im zahvalio na velikom odazivu i podršci u vječnom sjećanju na sve poginule i nestale branitelje. U podršci i snazi da sjećanja na Njih nikada ne zgasnu, naglasio je također kako nam je uz podršku dragih prijatelja puno lakše.

S posebnim pijetetom i tugom prisjetili smo se posebno onih za čijim grobovima i dalje tragamo te je Sandra Milić, dopredsiednica vukovarske podružnice pročitala je pjesmu hrvatskog pjesnika Frana Mažuranića „Oni“

Sagnite glave i pođite šutke
Prignuto, tiho, tom ulicom tamnom
Tiho, na prstima, pođite za mnom.

Ja ću vas vodit kroz ugare puste.
Vodit duž staza, duž beskrajnih cesta
Vodit kroz šume, kroz šikare guste,
Vodit do jednog samotnog mjesta.

Tamo je groblje, jednostavno, skromno,
Križevi strunuli; nema ih više,
Samo su humci još svrstani pomno
Napukli, rahli od vjetra i kiše.

Nikada ovdje ne pale se svijeće,
Niti tu za njih kad zvone se zvona,
Priroda sama tu postavlja cvijeće,
Tužne im grobove kiti tek ona.

Nemojte gazit stog svježu još travu,
Ona iz krvi je niknula njine.
Gledajte šutke i sagnite glavu,
Odajte počast u znaku tišine.

Tu su još brazde, tu lijevci su sivi,
Ovud čelik je orao zemlju,
Ovdje u vatri su stajali divi,
Danas što ispod tih humaka drijemlju.

Oni su mrtvi – al’ priđite bliže;
Vidite tračak taj blijedi i fini;
Čudno to svjetlo, što s groba se diže;
To IDEALI su besmrtni njini.

Vidjeli ste ih – te turobne humke;
Rake heroja,
Što mrijeti su znali.
Pođite sada, al’ pođite šutke!
Znajte da oni i za vas su pali…

Za sve nevine duše agresorske okupacije simbolično su puštena tri bijela goluba – boje nevinosti, boje ponosa, boje čistoće, vjere i mira. Simbole Oca, Sina i Duha Svetoga koji su se priključili mimohodu iz Bjelovara, te od Memorijalnog groblja prošarali Vukovarsko nebo istinom i nevinošću duša Domovinskog rata.

Dok su simbolično golubovi kružili iznad okupljenih hodočasnika voditeljica je ponosno izgovorila : “ Poleti bijela golubice – poleti do neba – naznači simbol mira ljubavi i nevinosti za koju smo se borili – za koju se i danas borimo..

Neka se nikada ne zaboravi – žrtva naših Očeva, žrtva Vaših prijatelja, žrtva znanih i neznanih heroja Domovinskog rata!

Da se nikada ne zaboravi hrabrost malog čovjeka – koji je spremno stao na obranu Domovine, civila, budućnosti, koji je spremno stao u stvaranje nove ponosne povijesti.

Dragi prijatelji – Mi smo danas ovdje, da svjedočimo i ne dopustimo zaboravu njihovu žrtvu, da nikada ne pustimo zaboravu njihovu hrabrost, da nikada ne dopustimo mijenjanje povijesti i omalovažavanja žrtava i branitelja Domovinskog rata..

Neka nas njihova snaga i upornost zauvijek prati i jača na putu dobra.

Nakon održanog programa ponosna kolona uputila se u hodnju od 9 kilometara ka posljednjem stratištu branitelja, ranjenika i civila iz Vukovarske bolnice.

Ovim putem zahvaljujemo svim sudionicima kolone sjećanja, od podrške vukovarskih prijatelja, Stožera za obranu  hrvatskog Vukovara, do naših dragih prijatelja sudionika koji su nam se u Vukovaru priključili iz Našica, Nove Gradiške, Osijeka, Bjelovara, Petrinje, Karlovca, Zagreba, Zadra, te sestrinske Škabrnje. Posebno zahvaljujemo i gradskim dužnosnicima Nove Gradiške, Zadra, Karlovca, te Zagrebačkom Holdingu koji su nam pomogli u organizaciji prijevoza.

Zbog Vas dragi prijatelji žrtva Domovinskog rata neće nikada biti prepuštena zaboravu – od srca Vam hvala.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »