Sjećanje na ranjenu Petrinju

PETRINJA – Središnja manifestacija Dana sjećanja kada se sjećamo napada na grad Petrinju i okolna mjesta i pogibije civila i branitelja počela je svetom misom koju je u crkvi sv.Lovre služio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac. U svojoj je propovijedi vojni biskup podsjetio na stradanje koju je podnijela Petrinja prije točno dvadeset i dvije godine. Branitelji i civilne žrtve Domovinskog rata nam upućuju poziv na opraštanje i pomirbu.

To je učinio blaženi Ivan Pavao II. 11.rujna 1994. godine. “Imajte hrabrosti oprostiti i prihvatiti bližnjega.”, kazao je tada papa i dodao da oprostiti ne znači odustati od zakonskih prava pravne države kojoj je dužnost voditi istragu protiv počinitelja zločina. Oprostiti znači osloboditi vlastito srce od osjećaja osvete:

“Stoga se očekuje da će naša država za koju su poginuli naši branitelji i civili smoći snage provesti svoje zakone o amnestiji, o oprostu za pobunu, ali i za ratne zločine. Prijeći preko zločina kao da se ništa nije dogodilo to bi značilo dati zeleno svjetlo da bi se takvi zločini mogu činiti ubuduće bez ikakvih posljedica, a to bi bilo pogubno, uvredljivo i nedostojno prolivene krvi.”
Gotovo svako mjesto u gradu i okolici svjedoči o žrtvama, mučenju i ubijanju. Petrinjci nisu svjesni koliko je stradanja na našem malom području, kazala je gđa. Pezelj i dodala: “U ime svih žrtava mogu sljedeće reći. Oni koji su bili na ovim područjima, koji su ostali u svojim kućama, svom gradu, svjedočili su svoju ljubav. Ostavili su zadaću da ne posustanemo. Čuvali su svoj grad, dušu svoga grada do zadnjeg daha.

Udovica Pezelj je rekla kako je na nama zadaća da nastavimo čuvati i očuvati. Kako ćemo očuvati, da ne zaboravimo. Boli nas lakoća zaborava i opraštanja bez priznanja počinjenih zločina. Boli nas lakoća neodgovornosti.”, rekla je Pezelj i dodala da se neće odustati od traženja onih koji još nisu pronađeni. Neće se odustati ni od traženja onih koji su odgovorni za njihov nestanak.Nakon svete mise u gradskom parku je formirana kolona sjećanja članova Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, drugih udruga, predstavnika MORH-a i ostalih građana koja je kroz Turkulinovu i Dugu ulicu došla do spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i braniteljima. Hrvatski barjak nosio je Vlado Dumbović prvi ranjeni branitelj s područja grada, barjak Sisačko-moslavačke županije nosio je Dinko Pavičić, sin Đure Pavičića prvog poginulog branitelja na području Petrinje stradalog 12.srpnja 1991 godine. Barjak Grada nosio je branitelj Josip Gavranović.  

Dok su brojna izaslanstva polagala vijence čitala su se imena 579 poginulih, nestalih i umrlih branitelja i civila na području grada. Vijenac je položio i ministar branitelja Predrag Matić. S njim je bio sin poginulog Predraga Matanovića osamnaestgodišnji Leonardo Matanović maturant sisačke gimnazije.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »