Sjećanje na najcrniji dan Petrinje

PETRINJA – Današnji 21. rujan iz godine 1991. u Danima sjećanja, ostat će zapisan najcrnjim slovima, jer se i posljednji hrvatski vojnik morao povući iz Petrinje i od 21. rujna godine 1991. Petrinja je bila okupirana, a Petrinjci živjeli u progonstvu diljem Hrvatske.

Prema dostupnim podacima za vrijeme napada 21. rujna poginuli su pripadnici ZNG-a Ivica Kunert, Đuro Marković i Milan Klarić. U uličnim borbama poginuli su pripadnik ZNG-a Ivan Stanić, djelatnik pričuvanog sastava MUP-a Slavko Matković, te pripadnik Odreda narodne zaštite Josip Stojanović. Kao zarobljenik strijeljan je pripadnik ZNG-a Josip Golubović, a na mostu preko Kupe za vrijeme napada srpskih pobunjenika poginuo je Tomo Pereković.

Prijepodne je počeo napad na grad iz zrakoplova, a posebno je gađan most na Kupi. Tenkovi tzv. JNA s položaja iznad Češkog sela, otvorili su vatru na položaje Hrvatske vojske u Mošćenici i Petrinji, a u večernjim satima vođene su jake borbe oko kupskog mosta prema Brestu, kada su branitelji bili prisiljeni prijeći most i organizirati obranu na lijevoj strani Kupe.

Od 16. do 21. rujna Petrinja je teško disala, a Petrinjci doživjeli strahote koje se teško zaboravljaju.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano