Otkriveno 61. spomen obilježje masovne grobnice u Petrinji

PETRINJA – Na groblju sv. Benedikta u Petrinji otkriveno je spomen obilježje u znak sjećanja na 70 žrtava, na 3 hrvatska branitelja i 67 civila. Trinaest žrtava ekshumirano je iz četiri masovne grobnice u neposrednoj blizini spomenika, a ostale žrtve ekshumirane su iz pojedinačnih grobova.

Spomen obilježje zajedno su otkrili Ivo Josipović, hrvatski predsjednik i Tonka Pezelj, predstavnica civilnih žrtava: „Ovo je trenutak kada se moramo okrenuti najdubljim ljudskim osjećajima, pijetetu, sućuti prema onima koji su stradali i njihovim obiteljima. Ovo je trenutak kada mora zastati dah jer stradanje, zločin koji se dogodio, je tako strašan, tako velik da pred njim zastaje svaka polemika. Ovdje, u ovom kraju, vođene su teške borbe, ovaj kraj je podnio veliku i strašnu žrtvu. Vi ovdje, zajedno s braniteljima, omogućili ste da Hrvatska danas bude slobodna i demokratska država i na tome Vam dugujemo zahvalnost.” – kazao je predsjednik Josipović i naglasio da i danas ima gotovo 1700 ljudi čiju sudbinu ne znamo i nema važnije zadaće da ih pronađemo, da znamo što im se desilo i nažalost na njihov grob stavimo cvijet.

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel u svom je obraćanju podsjetila kako smo prva Županija koja će još jednim dijelom pokazati da zna prepoznati probleme i ima svoje interese, a to je prvi Dom za ratne vojne invalide u Republici Hrvatskoj, upravo u Petrinji, čime se dosljedno pokazuje briga i potreba. „U svoje osobno ime i svojih mojih suradnika duboko se iz duše klanjam svim poginulim hrvatskim braniteljima, a svim civilima koji su stradali u Domovinskom ratu izražavam veliko poštovanje svim članovima njihovih obitelji.” – zaključila je županica.

„Mnogi branitelji danas nisu ovdje, nažalost, nisu doživjeli onaj trenutak slobode za koju su se borili i za koju su dali najvrednije što su imali, svoje živote. Zato smo danas ovdje da im se poklonimo i odamo pijetet. Danas se ovdje s tugom i ponosom prisjećamo mnogih hrvatskih sinova i kćeri, kao i svih naših sugrađana koji su kao civili stradali u tim teškim i opasnim vremenima u svome gradu na pragu svojih domova.” – kazao je Darinko Dumbović, petrinjski gradonačelnik.

Spomen obilježje je blagoslovio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, a nakon toga brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano