Šokantno održavanje spomenika masovne grobnice

22.09.2013. Negoslavci

Uz teške emocije i sjećanja udaljili smo se s članovima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara iz sela Svinjarevci, te uputili sa ranije pripremljenim lampionima ka spomen obilježju masovne grobnice na Negoslavačkom putu.

Ka spomen obilježju stradalih u Negoslavcima, kojima je isto postavljeno kraj puta, ne u selu koje je nastanjeno srpskim stanovništvom – vjerojatno da sjećanje na ratni pohod ne bih „smetalo“ mještanima. No, i dalje ne stavljajući na vagu ideju i misao onoga koji ju je postavio, pošli smo se pokloniti stradalima.

Kod spomen obilježja ostali smo užasnuti šokantnim prizorom koji se protezao u vidokrugu.

Naime, obilježje stradalima zaraslo je u pusti korov u njegovoj okolini su žuti uvenuli čempresi, koji kao da skrivaju veliku sramotu, a ne ponos obrane Republike Hrvatske. Parking je slabo vidljiv od trave koja ga je pokrila, kao i staza koja se proteže ka ranjenoj golubici koja ponosno blista za svih 19 žrtava pokolja.

Zar je ovo moguće ?! Borimo se za suživot, nameću nam ćirilicu, a u isto vrijeme negira se Domovinski rat, pljuje na žrtve, na branitelje, na civile, uzimaju sve – a zauzvrat nam ostavljaju podrugljivo vječno nepoštivanje bez iti jednog čvrstog temelja poštivanja. Sramotno !

Jedino cvijeće koje okružuje ovo nesretno mjesto je poljsko cvijeće i beživotni čempresi, uvenuli kao duše branitelja i civila nakon iživljavanja krvnika nad njima. 

Uz molitvu smo upalili bijele lampione, bijele kao nevinost duša kojima je spomenik podignut, kao čistoću duša u njihovim stradanjima.

Ovim putem osuđujemo zadužene za održavanje spomenika i obvezujemo se obratiti protestnim pismom nadležnima. Te, ukoliko nitko u kratkom roku ne učini ništa za dostojanstveno održavanje ovog spomen obilježja, isto ćemo preuzeti na sebe, kao što smo to do sada i činili.

Članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja će  vrlo rado u suradnji sa Stožerom za obranu hrvatskog Vukovara obraniti od zaborava i zapuštenosti žrtve velikosrpske agresije na našu Domovinu. 

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »