Obilježavanje stradanja sela Svinjarevci

22.09.2013. Obilježavanje stradanja sela Svinjarevci

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata uz članove Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, nazoćila je obilježavanju stradanja sela Svinjarevaca – u kojima su tijekom okupacije sela okrutno ubijene 34 osobe.

Kao  vječni polog da žrtvu Domovinskog rata nećemo i ne smijemo nikada zaboraviti, položeni su vijenci i upaljene svijeće. Nakon srdačne molitve, podno spomen obilježja masovne grobnice glasno su pročitana imena svih ubijenih mještana, koja su odzvanjala dušama okupljenih i dubokim uzdasima se širila dalje, na vječni spomen tim nedužnim ljudima.

Uz zelene čemprese stajala je baka Marija, koja je potiho šapnula „Ubili su mi brata.. na kućnom pragu.. tada sam bila ovdje, prva sam se vratila i dok budem mogla i svakome ću reći da ćirilici nije mjesto u ranjenim selima i gradovima, jer ne znaju je čitati niti oni koji je traže i postavljaju.“

Razočarenje u aktualnu vlast nije krio niti načelnik Juraj Mihajlović, koji je okupljene podsjetio na veliko stradanje ovoga malog sela. Božo Galić župan Vukovarsko srijemske županije naglasio je razumijevanje i nastavak sjećanja na sva mjesta stradanja u Domovinskom ratu te se nadovezao na protivnost nekorektnom odnosu prema braniteljima i stradalnicima, uz postavljanje ploča pod okriljem noći,  te još jednom podržao Stožer za bolju i pravedniju Hrvatsku.

Igor Gavrić, kao predstavnik Stožera naglasio je obećanje branitelja i stradalnika koje su na koljenima dali „boljima od nas“ za vječnu slavu i protivnost svakom narušavanju digniteta Domovinskog rata, kao i borbu protiv nasilnog uvođenja srpskog pisma u razrušeni grad koji još uvijek vapi za pravdom , te traži svoje najmilije, koji su daleko od pravde ubijeni – ali ne zaboravljeni.

Ovim putem zahvaljujemo svakoj osobi koji drži do sjećanja na obrambeni Domovinski rat, koja poštuje žrtvu koju su u temelje utkale kosti naših raskomadanih, streljanih i još uvijek nestalih roditelja, jer danas je to nažalost postala rijetkost.

Mnogi pod izlikom Zakona grubo pljuju na sveto tlo koje je krvlju sazdano, kojim koračaju bez pijeteta i poštovanja spram onih koji su to tlo stvorili svojom hrabrošću, žrtvom i životom.

Više fotografija pogledajte u galeriji.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano