SUSRET PREDSTAVNIKA UDPNHBDR U BJELOVARSKO BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata bjelovarsko bilogorske podružnice, u Bjelovaru je organizirala susret predstavnika svih devet podružnica Udruge. 

Predstavnici su se našli u Kusonjama kod spomen obilježja, koje je podigla Udruga obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata u spomen tragičnoj pogibiji bjelovarskih vitezova. U Kustonjama članovi su se mogli upoznati sa još jednim dijelom stradanja u Domovinskom ratu, pa tako i četničkoj zasjedi u kojoj su ubijeni branitelji Bjelovara.

Naime, kako nam je prepričao gospodin Posarić 8. kolovoza su pripadnici hrvatskih postrojbi krenuli u oslobađanje tog kraja u improviziranom oklopljenom vozilu. Kod Kusonja su ih napali srpski odmetnici, onesposobivši oklopni transporter za kretanje.

Pripadnici hrvatskih snaga su se povukli u jednu kuću, gdje su nastavili pružati otpor. Odmetnici su nastavili sa napadom na kuću u koju su se bili smjestili napadnuti pripadnici hrvatskih redarstvenih i vojnih snaga (njih 20). Napad je izvršen vatrenim oružjem, i to na kuću i na unutrašnjost kuće. Trajao je sve do idućeg dana ujutro, kada su se redarstvenici morali predati.

Nakon prestanka napada, u jutro 9. kolovoza, preostali pripadnici hrvatskih snaga su izašli iz kuće s podignutim rukama. Iste su pripadnici velikosrpskih snaga vezali, zatim su ih izudarali tvrdim tupim predmetima po glavi i tijelu, i pucali iz vatrenog oružja u dijelove tijela. Pri potonjim nedjelima, zarobljeni pripadnici hrvatske vojske i policije su dobili smrtonosne ozljede.Srpski odmetnici su tijela dvadesetorice masakriranih ratnih zarobljenika zatrpali bagerom u zajedničku masovnu grobnicu.

Danas se u Kusonjama nalazi kapela Male Gospe, koja je izgrađena zahvaljujući obitelji Posarić i majkama poginulih branitelja. Izgradnjom crkve odana je počast sinovima tužnih i ranjenih majki na mjestu gdje je počinjen dvostruki podli četnički zločin., a u kojoj su naši članovi s ponosom i tugom ušli, pomolili se za naše pokojne, upalili svijeće te se upisali u knjigu ponosnog sjećanja na sve tvorce naše Domovine.

Članovi su obišli i Rakov Potok, koji je prva otkrivena masovna grobnica iz Domovinskog rata, a koja je skrivala ubijena tijela hrabrih branitelja i civila Bjelovara.  Nakon polaganja vijenca i upaljenih svijeća uz molitvu uputili smo se u Pakracgdje nas je dočekao gradonačelnik Davor Huška te nam prezentirao stalni postav Domovinskog rata u pakračkom muzeju i Bučje u kojemu se nalazio zloglasni logor.Po završetku upoznavanja s ratnim zbivanjima u Bjelovaru došli smo u Kukavicu gdje nam je Stjepan Budinski, pričao o nekadašnjem skladištu Barutana u Hrgovljanima, koje je danas uređeno kao spomen područje na tragičan događaj u kojemu je poginulo 13 hrvatskih vojnika.

U Kukavici nam je predsjednica podružnice Andrea Posarić uz dopredsjednika Marijana Tandaru prezentacijom približila rad podružnice, predane projekte ka fondovima Europske unije, suradnju sa gradom, županijom i drugim udrugama, te narednim planovima za očuvanje digniteta Domovinskog rata, čuvanje spomena na poginule, kao i aktivnog djelovanja kod educiranja članova i pomoći pri zapošljavanju.

Nakon detaljne i poučne prezentacije uz prigušena svjetla prikazan je dokumentarni film “Priča o zlatnom lančiću” koji je u trenutku pogibije nosio Bjelovačanin Mario Posarić, otac predsjednice podružnice.

U dokumentarnom filmu o zlatnom lančiću upoznajemo se sa tragičnom sudbinom obitelji naše uvijek vedre i nasmijane  predsjednice Posarić. Naime, započinje poklonom zlatnog lančića od djeteta ocu – za rođendan, koji nedugo nakon rođendana 8. rujna 1991. odlazi u akciju u kojoj mu okrutno oduzimaju život. Nakon strepnje i očekivanja nade padaju u vodi otkrivanjem masovne grobnice ,29.siječnja 1992 godine. u kojoj ga identificiraju upravo prema dobivenom poklonu od kćeri.

U filmu se dotičemo i poznate priče iz medija o obilježavanju 8.rujna 1993 godine kada su obitelji došle u tada oslobođene Kustonje odati počast prepuni tuge i boli, uz svijeće i vijence za svoje okrutno ubijene najmilije, gdje im četnici podmeću mine kojima zadobivamo još tri nevine  žrtve i više ranjenih na komemoraciji za poginule. Od toga dana je baka naše Andreje, Zorica Posarić inače predsjednica Udruge obitelji poginulih branitelja Bjelovara zadobila teške ozljede od kojih je i danas nepokretna

Rijetko tko je mogao suspregnuti suze i teške uzdahe po završetku dokumentarnog filma, koji je obruč koji povezuje članove naše Udruge stegnuo još jače.

Svi članovi na poklon dobili su knjigu „Zastali u vječnosti ljubeći oltar domovine“ koju su prigrlili kao novog prijatelja te s ponosnom ponijeli svojim domovima.

Naredni dan je Bjelovaru organiziran posjet Barutani, skladištu koja je od strane pobunjenih srba prilikom ulaska naših snaga digla skladište u zrak. Na mjestu nekadašnjeg skladišta uređeno je spomen područje, u spomen na pogibiju trinaestorice branitelja, kao i na jedan od najtragičnijih događaja oslobođenja Bjelovara. Krug spomen područja Barutane obilazili smo s posebnom pažnjom i emotivnošću,a putem cijele travnate površine gotovo da se  mogao osjetiti dio duša koje i danas lutaju Barutanom u spomen na stvaranje slobodne domovine Hrvatske.

Uz iznimnu zahvalu obitelji Posarić, te posebice Andrei Posarić, Marijanu Tandari i svim članovima Podružnice Udruga upućuje duboko poštovanje, te obećanje na vječno sjećanje događaja iz Domovinskog rata protiv čijeg se zaborava borimo i u toj borbi nećemo posustati!

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »