OBILJEŽAVANJE 18. OBLJETNICE VRA “BLJESAK”

OBILJEŽAVANJE 18. OBLJETNICE VRA  “BLJESAK”

Na prvi dan svibnja 1995. hrvatska vojska i specijalna policija su iz smjera Novske i Nove Gradiške napali južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija s ciljem oslobođenja Okučana, središta neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

U akciji su od 1. do 3. svibnja na glavnim pravcima napada bile angažirane 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade. Potporu su davale pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom (HRZ) i postrojbama specijalne policije.

U manje od 32 sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7.200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.

U akciji su poginula 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Srpske postrojbe srušile su zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Prvi put u Domovinskom ratu korišteni su i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, čime je dodatno taktički iznenađen neprijatelj.

Vojno-redarstvena operacija ‘Bljesak’ prethodila je akciji ‘Oluja’ koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.

Vijence su položila izaslanstva udruga roditelja, udovica poginulih branitelja; predstavnici udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Brodsko-posavske županije i Grada Nova Gradiška, izaslanstva HV-a i MUP-a, predstavnici političkih stranaka i javnih institucija te udruge građana, kao i brodsko posavska podružnica naše Udruge ispred koje je predsjednica Martina Lebeda položila vijenac. Molitvu za branitelje je predvodio velečasni Perica Matanović

slike preuzete sa www.radiong.hr

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano