MIMOHOD PUTEVIMA 121 GARDIJSKE BRIGADE (NOVA GRADIŠKA – OKUČANI)

MIMOHOD PUTEVIMA 121 GARDIJSKE BRIGADE (NOVA GRADIŠKA – OKUČANI)

U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije upriličen je mimohod “Putevima 121. brigade hrvatske vojske”, a u sklopu obilježavanja 18. obljetnice Vojno-redarstvene akcije Bljesak”.

Naime, 121. Brigada hrvatska vojske je nakon ustrojavanja krenula u svoju prvu akciju, protunapad dužinom stare ceste Nova Gradiška – Okučani, pri kojemu je JNA izgubila pet tenkova i dva oklopna transportera. U svojemu djelovanju 121 brigada zajedno uz druge brigade ostvarila nam je oslobođenje okupiranih mjesta i slobodu – na što iznimno ponosni, te smo im organizacijom mimohoda u čast pružili bezrezervnu potporu uz vječno sjećanje na sve poginule i nestale branitelje.

Članovi Udruge okupili su se ispred spomen obilježja u Novoj Gradišci te nakon položenog vjenča, zapaljenih svijeća i srdačne molitve za sve poginule i nestale krenuli putevima 121 brigade hrvatske vojske.

Cijelim putem pratio nas je branitelj Vlado Radošić koji je bio sudionik obrane Republike Hrvatske i koji nam je na svakom koraku predočio razvoj borbene akcije Bljesak u stvaranju naše Domovine. Uz njega niti vrućina niti upaljeni beton u nijednom kilometru od pređenih 16, nisu nas omeli u našoj  nesebičnoj namjeri podrške, posebice uz misao hrabrosti ratnika koji su uz punu opremu u ratnim uvjetima koračali prije nas – vođeni ciljem oslobođenja.

Tijekom puta od Nove Gradiške do Okučana imali smo dva stajališta.

Prvo stajalište bilo je u Općini Dragalić, gdje su nas dočekali uz hladne napitke, a Vlado nam je opisao prvu crtu obrane u kojoj se nalazila ova Općina, te velike napore koje je podnijela u obrani. Drugo stajalište bilo je u Gornjim Bogićevcima gdje nas je pljeskom dočekao načelnik Pavo Klarić i vatrogasci iz općine, te nas nakon upoznavanja povijesti njegove Općine i stradanjima hrabrih hrvatskih vojnika počastio ručkom.

Kod cilja Općine Okučani zadnja je stanica bila memorijalni Dom branitelja u kojemu smo imali priliku vidjeti slike ove hrabre akcije kao i memorijalnu sobu u spomen svim poginulim hrvatskim ratnicima čija je hrabrost popločila pute stvaranja slobodne Domovine.

Članovi Udruge su se uz gospodina Radošića uputili na ručak organiziran od stane naše podružnice u Šagovini gdje je Vlado svakom članu uz posebnu posvetu poklonio svoju knjigu „Pakao srpskog logora – Stara Gradiška 1991 godine“

Od srca zahvaljujemo gospodinu Vladi na svakoj riječi, na svakom koraku u kojemu nas je pratio, kao i na knjizi uz koju smo se vratili svojim domovima, te našoj Martini Lebeda koja se potrudila organizirati ovaj posjet, učiniti zaista posebnim, te ga pretvoriti u jednu od neizostavnih budućih akcija naše Udruge.

 

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano