PODRŠKA STOŽERU ZA OBRANU HRVATSKOG VUKOVARA – PODRUŽNICA GRADA ZAGREBA

Poštivajući pozitivne zakone Republike Hrvatske i prva nacionalnih manjina kao izraz visokog stupnja demokratizacije društva, po pitanju ćirilice u Vukovaru jasno zauzimamo stav protivljenja istome.

Uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru postavljanjem naziva ulica, trgova, lokalnih i državnih institucija na ćirilićnom pismu smatramo dubokim zadiranjem u dostojanstvo žrtve hrvatskog naroda i građana Republike Hrvatske koji su sudjelovali u obrani od velikosrpske agresije 90-ih godina,a mnogi su dali najdragocjenije što imaju..svoje živote.

Ćirilicom su pisane krvničke poruke na ruševinama Vukovara koje su pozivale na mržnju i istrebljenje hrvatskog naroda koji je samo želio ostvariti svoje pravo na samoodređenje i vlastitu državu. Državu u kojoj prava nacionalnih manjina uživaju ustavnu zaštitu kao izraz poštivanja njihovih posebnosti od strane većinskog hrvatskog naroda.

Članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina propisuje tumačenje odredaba tog zakona sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina ali i većinskog hrvatskog naroda u svrhu izgradnje uzajamne solidarnosti, uvažavanja i dijaloga. Ćirilica u Vukovaru je pitanje koje na prvo mjesto stavlja potrebu poštivanja upravo većinskog hrvatskog naroda. Poštivanja njegove nedaleke krvave prošlosti i ogromne žrtve. Poštivanja Hrvatske države u kojoj se kroz povijest krvlju branio hrvatski jezik i latinično pismo.

Ovim putem dajemo bezrezervnu podršku Stožeru za obranu Hrvatskog Vukovara na čelu s predsjednikom Tomislavom Josićem neupitnom heroju Vukovara kao i brojnim predstavnicima braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata koji su članovi stožera.

Stojimo na raspolaganju za sudjelovanje u aktivnostima pripreme velikog prosvjednog skupa na dan 02.02.2013. godine i vjerujemo da ćemo tog dana pokazati neupitno zajedništvo u obrani hrvatskih vrijednosti, identiteta hrvatskog grada heroja – Vukovara i dostojanstva svih onih koji su dali svoje živote i zdravlje za samostalnu i slobodnu, demokratsku i pravnu državu Hrvatsku.

Predsjednica UDPNHBDR-ZG

Ana Herman (Šarik)

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano