Vukovarska ulica u Petrinji

Dana 16.11.2012.  Petrinja je dobila Vukovarsku ulicu. Nakon odluke gradskog vijeća na 28.sjednici održanoj 17.listopada, danas je u sada već bivšem dijelu Sisačke počela postojati Vukovarska ulica.

Naime, u dijelu ulice od raskrižja Sisačke ulice s ulicom Andrije Petračiča do ulice dr.Ante Starčevića u Mošćenica, sada je Vukovarska ulica. Ploču s imenom ulice otkrila je  naša članica Mirela Lovreković Gudić čiji je otac Petrinjac poginuo u Vukovaru što je i istaknula: „Meni je jako velika čast što danas kad su oslobođeni generali Markač i Gotovina, otvaram ovu Vukovarsku ulicu kao dijete poginulog branitelja Mladena Lovrekovića koji je poginuo 13.studenog u Vukovaru.”

Predsjednik gradskog vijeća Darko Dumbović je izrazio zadovoljstvo okupljanjem u Vukovarskoj ulici velikog broja ljudi, tim više što su danas hrvatski generali dobili slobodu. Osvrnuo se i na donošenje odluke o preimenovanju ulice na gradskom vijeću koja je uz neka protivljenja na kraju donesena jednoglasno:

„Naravno da za one koji su vezani za Domovinski rat i koji su ga prošli od početka do kraja, koji su ga osjetili na svojoj koži, koji su bili sudionici, njima i njihovim obiteljima ovo ima veliku simboliku. To je da Petrinja, grad koji je drugi po stradanju poslije Vukovara, ima dostojanstvo, ponos i obvezu priznanje dati Vukovaru.”

Gradonačelnik Željko Nenadić je kazao kako mu je velika čast biti na otkrivanju ploče s imenom Vukovarska ulica. Po njemu, nije slučajno da je baš danas, kad su oslobođeni generali, otkriven natpis Vukovarska ulica:

„Svi znamo kako je bilo teško u Oluji upravo na ovom prostoru, koliko je naših prijatelja izginulo na ovom dijelu napada na Petrinju, kad smo krenuli u oslobodilačku akciju Oluje stoga sasvim opravdano ovaj dio grada nosi naziv Vukovara.”, kazao je gradonačelnik.

Po gradonačelniku u stvaranju Hrvatske najvažniji datumi su kad je Hrvatska priznata od međunarodne zajednice, drugi važni datum je kad je Hrvatska u „Oluji” oslobodila državu, treći je današnji dan jer Hrvati više nisu organizirani zločinci, niti su koga otjerali iz Hrvatske niti činili zločine.

Prije otkrivanja natpisa Vukovarska ulica, karavana od pedesetak automobila predvođena predstavnicima braniteljskih udruga i gradskih čelnika je prošla kroz grad vijoreći hrvatske barjake uz znak oslobođenja generala.

Izvor: Portal53

Mirela Gudić  Lovreković – otvorenje Vukovarske ulice u Petrinji

Mirela Gudić  Lovreković – otvorenje Vukovarske ulice u Petrinji

Mirela Gudić  Lovreković – otvorenje Vukovarske ulice u Petrinji

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »