Djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Republike Hrvatske, podrškom okupljena u Škabrnji

Ponosna srca pošli smo iz Grada Heroja, gdje smo hrabro još prošle godine na ove iste tužne dane sjećanja odlučili podijeliti se i dio sebe posvetiti svome bližnjemu u potrebi.

Upravo vođeni primjerom pokojnih Očeva i Majki, koji su srcem stali ispred smrti u obrani svakog pedlja svoje Domovine, djeca poginulih i nestalih branitelja odlučila su poći ka Škabrnji u zagrljaju razumijevanja podijeliti bolna sjećanja.

Vukovar i Škabrnja neraskidivim nitima emotivne prošlosti vezani su zauvijek, upravo te niti mi stradalnici želimo održati na vječni ponos naših branitelja, koji su nesebično stali pred agresora i stvorili Državu te sačuvali dostojanstvo naše Domovine  i nas samih.

Djeca smo rata, djeca smo hrabrih pokojnih heroja, svoj put, svoju sudbinu – nosimo duboko u sebi. I dalje od sebe ne možemo, dalje od sebe i svoga puta niti ne želimo, dalje od spoznaje da smo mi ta generacija ljudi, koja je rođena da bih širila istinu o Domovinskom ratu – o teško stečenoj Republici Hrvatskoj. Posebno rado preuzimamo svoju odgovornost i ustajemo poput naših najmiliji u obranu, ali ovaj put digniteta Domovinskog rata i očuvanja uspomene na sve pale heroje.

Ponosna povorka podrške, prepoznata je i podržana, u svome sjaju i dobroj namjeri od Gradonačelnika Grada Vukovara – Željka Sabo, kojemu ovim putem upućujemo posebnu zahvalu jer bih bez iste podrške, bilo jako teško realizirati ovu nesebičnu ideju povezivanja u miru, ratom povezanih mjesta.

Iz Vukovara – Grada heroja koji svoj tužni 18. studeni dijeli sa Škabrnjom, krenula je ponosna povorka, te je usputno prigrlila djecu poginulih i nestalih hrabrih branitelja iz svih podružnica svoje Udruge i uputila se putem Škabrnje. Pri ulasku u Škabrnju dočekao nas je transparent „Sad Škabrnja živi“- postavili su ga Škabrnjani na ulazu u svoje mjesto Ambar, misleći pritom na oslobađajuću presudu naših Generala koja nam je svima vratila mir, a ponajviše našim žrtvama rata.

Jer upravo se u Ambaru rano ujutro 18.11.1991. dogodio četnički masakr 43-oje nedužnih pretežito starijih civila, kao i 15 branitelja koji su brutalno smaknuti te gaženi tenkovima. Podsjetimo ovome malenom mjestu u Domovinskom ratu sudbina odnijela je 86 nevinih žrtava.

Srce Škabrnje, Danka Dražina, predstavnica Udruge žena iz Domovinskog rata Škabrnje, dočekala nas je u sjaju ovog patničkog mjesta, drhtavim glasom pozdravila je okupljene oko autobusa uz najljepše riječi dobrodošlice te izmamila teške uzdahe tuge i razumijevanja među stradalnicima Domovinskog rata. U druženju sa Škabrnjanima potvrdili smo razumijevanje, bolne teme prošlosti, te uvidjeli divne duše naših nesebičnih, dragih prijatelja.

Od sada smo svjedoci ne samo teške i tužne obljetnice Vukovara – (Hrvatske) – Škabrnje, nego povezanosti svih ratom pogođenih mjesta u Lijepoj Našoj. Svih stradalih prijatelja i obitelji u miru – u sjećanju na njih. Ovo prijateljstvo dalo nam je vječni zalog, da ih mirom spojeni, u sigurnim koracima budućnosti nikada nećemo zaboraviti.

Sa svim gradovima stradalim u Domovinskom ratu koračali smo ponosno Škabrnjom, držeći u mislima i dio naših članova i prijatelja koji je koračao kolonom sjećanja u Vukovaru – u naše ime spajajući Vukovar, Škabrnju i sve stradale gradove u jednu ponosnu cjelinu napokon Slobodne Republike Hrvatske.

Ispred UDPNHBDR vijenac je položilo Predsjedništvo iste, a čast za polaganje vijenaca u ime hrabroga Grada Vukovara imali su također naši predstavnici iz Udruge.

U večernjim satima upriličena je emotivna promocija knjige Ante Nadomira Tadića Šutre, „Lijepa Moja Vilo“ koju  je vodila članica Udruge iz Škabrnje Katarina Pavičić. Promocija je protekla dostojanstveno, kako i priliči ovim tužnim danima, uz odsjaj 86 upaljenih svijeća, treperile su duše naših žrtava rata dajući prostoru, mjestu i trenutku posebnu važnost i osjećaj. Katarina je u večeri poezije gospodina Šutre pročitala i dio svojih stihova iz zbirke pjesama „Zajedno kroz sjećanja“ te uz pjesmu „Djeca“ emotivno dotakla sve okupljene. Ponajviše članove Udruge koji su se okupljeni u sjaju sjećanja još više povezali.

Ovim putem također srdačno zahvaljujemo Svim divnim domaćinima Škabrnje radi čije se dobrote, nesebičnosti, srdačnosti i skromnosti veselimo svakom novom susretu i povezanosti u daljnjim obilježavanjima, na ponos i čast svih okrutno stradalih u Domovinskom ratu – da se nikada ne zaborave žrtve okrutne agresije nad civilima i braniteljima naše Domovine.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano