Promocija serijala “Heroji Vukovara”

Iznimna nam je čast obavijestiti Vas da je Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata organizirala promociju serijala „HEROJI VUKOVARA“ – Sajmište. Posebice zato što su se na Sajmištu odvijale najžešće borbe i samo rijetki znaju kako je bilo braniti Vukovar sa Sajmišta.

Našoj Udruzi je jedan od ciljeva očuvanje digniteta Domovinskog rata i sjećanje na žrtvu branitelja koji su nam stvorili našu Hrvatsku. Stoga smo duboko dirnuti što smo imali tu posebnu čast primiti aktere i autore serijala koji dijele našu misiju – Da se nikada ne zaboravi!

Ideja o serijalu je začeta sa pok. Markom Babićem i njemu u čast kao i svim poginulim, nestalim i živućim herojima prikazan je današnji dio serijala. Kako je naglasio gospodin Galić njihov serijal nije nimalo politički – bavi se istinom Domovinskog rata i ratnim herojima, nije koristoljubiv – jer jedina želja koju ostvaruju je da se nikada ne zaborave zvjerstva agresora i hrabrost branitelja.

Igor Gavrić, predsjednik UDPNHBDR je otvorio promociju serijala nakon kojega je Damir Markuš, zvani Kutina pozdravio okupljene, te se prisjetio svoga polaska za Vukovar u mjesecu Rujnu 1991 godine, kada je došao na Sajmište i svoje snage upreo u obranu Republike Hrvatske, ali je i naglasio  tugu jer se u danima sjećanja, Njih – kao branitelje iz drugih dijelova države, koji su ostavili svoje domove da bih branili naše – ignorira, samim time jer im se ne daje mogućnost polaganja vijenaca za poginule suborce – što ga istinski boli, posebice nakon svog teškog ratnog puta.

       

       

Nakon gospodina Markuša uslijedio iznimno dirljiv govor gospodina Zvone Čurkovića, koji je naglasio hrabrost ratnika Vukovara, te kako duh njih sudionika obrane Vukovara, ali i duh pokojnih roditelja naših članova živi u nama. Kako smo mi naredna generacija koja će pričati ne samo svojoj djeci, nego i svima drugima o hrabrosti obrane Grada Vukovara, o hrabrosti obrane Republike Hrvatske. Ljudi zaboravljaju – radi koristi, neistine svoga puta, ali Vi ste ovdje da nastavite naš put – put pravednosti hrvatskog branitelja – onim dijelom njih koji čuvate u sebi.

Gledanje filma proteklo je u posebnoj tišini i poštivanju viđenoga, a po završetku svi su se u miru udaljavali, spuštenih glava, sa teškim suzama u očima ili jednostavno pognute glave  u svojim mislima uz susprezanje dubokih emocija.

Među nama bili su sudionici Domovinskog rata, oni istinski jedinstveni branitelji koji su zaista sudjelovali u obrani našeg Grada, oni jednostavni maleni, koji su bili u podrumima koje smo viđali u ovome serijalu.  Djeca koja su u viđenim mjestima posljednji put vidjeli svoje roditelje žive, te također djeca koja su u tim podrumima na svoje viđenje izgubili dio sebe, svoje majke, očeve …

 

„Heroji Vukovara“  ovim putem Vam posebno želimo zahvaliti – koliko tada nismo mogli, jer u ime povijesti čuvate istinu na naše obitelji, čuvate istinu na Domovinski rat i Svijetu jasno pokazujete događaje koje smo neki i sami vidjeli, ali smo bili premali .. No dovoljno smo veliki sada, da nas svaki detalj Vašeg kadra vrati u vrijeme rata, da svjedočimo ne samo naša sjećanja nego i Vaša djelovanja, da nas Vaši kadrovi ponovno osnaže Vašom hrabrošću i hrabrošću naših roditelja. Da nas ojača gledajući ga, te Vam ovim putem još jednom iskazujemo duboko zahvalu i ponavljamo iznimnu čast što smo se nalazili u Vašem društvu.

Hvala Vam!

Oni su mrtvi – al’ priđite bliže;
Vidite tračak taj blijedi i fini;
Čudno to svjetlo, što s groba se diže;
To IDEALI su besmrtni njini.

Vidjeli ste ih – te turobne humke;
Rake heroja,
Što mrijeti su znali.
Pođite sada, al’ pođite šutke!
Znajte da oni i za vas su pali…

                                            Fran Mažuranić

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano