Sječanje na Turanj, 04.10.1991.g.

Osnovna škola Turanj, pod pokroviteljstvom gradske četvrti Turanj, u četvrtak, 4. listopada, je organizirala komemorativnu svečanost “Sjećanje na Turanj”, kao spomen na 4. listopada 1991. godine kada je započeo agresorski napad na grad Karlovac i ovu, u Domovinskom ratu poharanu gradsku četvrt.

Svečanost je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred Spomen obilježje poginulim braniteljima na Turnju, gdje su vijence položili predstavnici OŠ Turanj, Karlovačke županije, Grada Karlovca, udruge proistekle iz Domovinskog rata te Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja domovinskog rata predvođena Karlovačkom podružnicom.

Danas smo odali počast svim civilnim i vojnim žrtva s područja našeg grada i okolice koji su nastradali u agresiji za koju je današnji dan uzet kao službeni početak.

Na današnji dan je od strane agresora bio pokrenut sveopći napad iz smjera Tušilovića prema Karlovcu prilikom čega su raketirani brojni dijelovi grada i okolice uz pješadijske napade.

Ovom prilikom se zahvaljujemo našim prijateljima iz  Podružnice sisačko moslavačke koji su nam se pridružili u obilježavanju ovog važnog dana sjećanja, također se zahvaljujemo pripadnicima Satnije Rebels koji su izdvojili dio svog vremena te nas provodali prvim crtama tadašnje bojišnice prilikom čega su s nama podijelili svoja sjećanja i opisali događaje koji su obilježili kraj 1991 godine. – izjavila je Antonija Perač, predsjednica UDPNHBDR Karlovačke županije.

UDPNHBDR se dići i daleko je zahvalna svim istinskim braniteljima koji su spremni stati pred djecu poginulih suboraca i prepričati im barem dio ratnih događanja iz Domovinskog rata, naime neki od naših članova ostali su bez oba roditelja i ovakve priče su im jedina poveznica na hrabrost naših pokojnih roditelja.

Ponos i mir nakon obilježenog dana, uzburkalo je razočarenje kako su pokradeni lampioni zapaljeni podno spomen ploče Rebelsima, koja je posvećena 27 poginulih i 14 umrlih pripadnika navedene satnije.

Isti su kada je bilo najpotrebnije ostavili svoju mladost i spremno krenuli u obranu svoje Domovine, uz dozu straha ali prepuni hrabrosti, branili su svoj dom, svoju obitelj, stvarali su našu Hrvatsku i svako tko ima srama uzeti lampion sa njihova svetog mjesta – dokazao je svoj kukavičluk, svoje neznanje, svoju mržnju prema Domovini u kojoj živi.

Te hrabre ljude – naše roditelje i sve hrabre hrvatske branitelje nećemo dati zaboraviti nikada!

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »