Otkriven spomenik masovne grobnice “NOVA ULICA” na sajmištu u Vukovaru

Spomen obilježje mjesta masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata, otkriveno je danas, sa početkom u 11:00 sati u gradskoj četvrti Sajmište na južnom kraju Nove ulice u Vukovaru, u spomen na dvanaest Hrvatskih branitelja i civila pogubljenih 1991. i 1992. godine.

Spomen obilježje otkrio je Krešimir Stanek, vukovarac kojem je rat uzeo oba roditelja, i Predrag Matić, ministar branitelja. Nakon otkrivanja spomen obilježja, vijence su položili izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, izaslanik Hrvatskog Sabora, izaslanstvo Vlade RH i izaslanstvo Županije te zajedničko izaslanstvo Udruga proisteklih iz Domovinskog rata i izaslanstvo Grada Vukovara, gradonačelnik Željko Sabo, predsjednik Gradskog vijeća Tomislav Džanak i potpredsjednik Gradskog vijeća Mile Ivković. Prigodnu molitvu predvodio je mons. Tadija Pranjić, izaslanik vojnog ordinarijata i velečasni Mato Martinković iz Vukovara.

Vukovarci rata jako dobro pamte Sajmište i zvjerstva koja su se u tom gradskom naselju događala. I danas su u sklopu svečanog, pod tihim velom poštovanja šuškale nikada ne ispričane priče najaktivnijeg ratnog dijela herojskog Grada, jednu od njih zauvijek su otkrili Krešimir i ministar Matić.

Tom prigodom ministar Matić održao je iznimno dojmljiv govor u kojemu je naglasio tugu i hrabrost vukovaraca, ali također i činjenicu kako za ovaj događaj nitko nije odgovarao, kako se krvnici kriju i izbjegavaju pravdu, da su u Vukovaru počinjena mnoga zvjerstva i kako ne postoji obitelj koja nije izgubila nekoga u Domovinskom ratu, jednu, dvije i puno više osoba. No, naglasio je kako je u masovnoj grobnici „Nove ulice“ u potpunosti nestala jedna obitelj prezimena Pakšec , i to Anica (1952.), Stjepan (1948.), Dario (1976.) i Damir (1980.). Jedna obitelj, jedno prezime zauvijek je nestalo iz popisa živućih građana našega Grada, ne poznajem niti jednog drugog Pakšeca u Gradu, jedno je prezime zauvijek nestalo – posebno je naglasio.

Uz obitelj Pakšec u Novoj ulici ubijeni su Marica Stanek (1952.), Ivan Martinović (1940.), Ana Deljkić (1951.), Katica Martinović (1939.), Mara Pocrnja (1949.), Ivan Pocrnja (1969.) i Marica Papac (1926.), dok je jedna žrtva još neidentificirana.

Naglasio je ministar Matić da zločinci za ovaj, kao i druge zločine počinjene u Domovinskom ratu moraju odgovarati. Možda će im Bog oprostiti, ali mi nemamo to pravo. Moramo poticati institucije da pronađu i kazne počinitelje ratnih zločina. Žrtve neće pronaći mir dok god krivci ne pronađu mir u zatvorima, rekao je dodajući da je u Hrvatskoj dosad pronađeno 147 mjesta masovnih grobnica, od kojih je 102 obilježeno, dok su na šezdeset grobnica postavljeni monolitni spomenici. I da ti spomenici isijavaju posebnom toplinom, a da će svoj potpuni sjaj i mir dobiti kada se otkriju svi krivci za ove teške zločince.

Ovaj zločin je posebno strašan jer se dogodio i nekoliko mjeseci nakon ratnih djelovanja, nakon progonstava, pamtim i danas te teške ratne dane, ali patnju Grada pamti i svaka vukovarska obitelj, jer u našemu Gradu svaka kuća ima svoju tužnu ratnu priču.. teškim emotivnim snagama smognuo je Gradonačelnik Grada Vukovara – Željko Sabo stojeći pred novootkrivenom masovnom grobnicom, te naglasio kako je posebno važno pronaći sve nestale grobnice i ovom prilikom još jednom apelirao na sve građane koji imaju saznanja o mogućim masovnim ili pojedinačnim stratištima, o bilo kakvim korisnim informacijama da se jave, olakšaju dušu i pomognu nam u pronalasku svih nestalih osoba.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano