DAN OSLOBOĐENJA OD AGRESIJE JNA U NAŠICAMA

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz domovinskog rata priključila se dana 21. rujna ponosnom, dojmljivom i svečanom obilježavanju oslobođenja Našica od agresija JNA, isti dan godine 1991. jedan je od najsvjetlijih i najvažnijih datuma u povijesti obrane cijelog našičkog kraja. Od ovoga datuma sve je počelo, pala je jugokasarna i počeo je ustroj 132. našičke brigade, koju su čekala mnoga bojišta. Branitelji – sudionici akcije oslobađanja vojarne i žitelji cijelog našičkog kraja, danas 21 godinu poslije, dobro se sjećaju sunčanoga 21. rujna 91., kada se hrvatska zastava zavijorila na vojarni u Našicama. Združene obrambene snage Zbora narodne garde, policije i Odreda narodne zaštite našičke i susjednih općina uspjele su nakon tridesetak sati borbi zauvijek iz našeg grada istjerati JNA.

Nekoliko dana prije zauzimanja vojarne, hrvatska vlast pokušavala je pregovarati o mirnoj predaji Jugo kasarne, u programu Radija Našice pozivali su jugoslavenske oficire da se predaju kako ne bi došlo do stradanja civilnog stanovništva i razaranja Grada. No nikakvi civilizirani postupci nisu uspjeli odvratiti JNA od njihove sulude ideje da unište sve što je hrvatsko.

20. rujna, oko 5 sati, dan je znak opće opasnosti te su date upute stanovništvu o odlasku u skloništa. Ubojiti projektili iz jugo kasarne gađali su sve vitalne objekte u Gradu: obiteljske domove, benzinsku crpku, vodo toranj, gospodarske objekte i spomenike kulture, ne štedeći ni Našičku bolnicu. Zapaljen je crkveni toranj Župne crkve sv. Antuna Padovanskoga i krovište Franjevačkog samostana. Počinjena je ogromna materijalna šteta.

Prigodni program obilježavanja započeo je nastupom gradske glazbe našice i našičkih mažoretkinja, nakon čega je slijedilo polaganje vijenaca, između ostalih i predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz domovinskog rata položili su vijence i upalili svijeće podno spomenika na trgu Franje Tuđmana.

U svome prigodnom govoru gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar dotaknuo se sjećanja iz ratnih dana te izrazio zahvalnost za svu hrabrost i podnesenu žrtvu, a  posebnom intonacijom izgovorio je imena poginulih branitelja : Branko Glavaš, Slavko Marod i Antun Sertić, kojih se prisjetio s poštovanjem, tugom, ponosom i zahvalnošću.

Sveta misa za sve poginule i nestale branitelje služila se u Crkvi Sv. Antuna Padovanskog. Nakon svete mise članovi UDPNHBDR sastali su se u prostorijama podružnice iz Našica gdje nam se priključio i Gradonačelnik Žagar kako bih nam izrazio poštovanje i podršku u radu.

Predsjednik UDPNHBDR OBŽ Marko Marić okupljene članove poveo je u spomen sobu za poginule branitelje gdje su se članovi prigodnim riječima sjećanja upisali u knjigu dojmova.

Posjet Našicama i podružnici OBŽ još jednom je potaknuo niz već utvrđenih sentimentalnih osjećaja povezanosti između članova naše udruge, te ovim putem još jednom zahvaljujemo na ljubaznosti, organizaciji i djelovanju svojim podružnicama.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano