OBILJEŽEN 30. KOLOVOZ MEĐUNARODNI DAN NESTALIH OSOBA

Ujedinjeni narodi 30. kolovoza su proglasili Međunarodnim danom nestalih osoba. Ovaj dan neizbježna je prilika da barem jednom godišnje aktualizira rasvjetljavanje slučajeva nestalih osoba, ali i senzibilizira i pouči javnost kako je svaka informacija o nestaloj osobi zlata vrijedna.

Obitelji nestalih osoba imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, a društvo u cjelini ima pravnu i moralnu obvezu pomoći im u njihovom traganju.

U Vinkovcima u organizaciji Udruge Hrvatska majka Vinkovci i pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja i supokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije u pješačkoj zoni obilježen je 30. kolovoz – Međunarodni dan nestalih osoba.

Nositelj središnjeg obilježavanja i ove je godine bio Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, koji su istaknuli kako je cilj obilježavanja ovoga dana stalno podsjećanje hrvatskih i međunarodnih institucija kao i javnosti na još uvijek otvoreno najveće humanitarno-pravno pitanje, a to je pitanje nestalih osoba koje je veliki teret ne samo za obitelji nestalih, već i za društvo u cjelini.

U Hrvatskoj se još traga za 1.736 osoba nestalih tijekom Domovinskog rata od kojih je 436 s područja Vukovarsko-srijemske županije, a oko 60% svih ekshumiranih osoba su civili, naglašeno je tijekom programa. Podsjetimo na sramotnu činjenicu kako samo na području grada Vukovara već dva desetljeća članovi obitelji ne znaju za sudbinu više od 300 svojih članova.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir istaknula kako je do istine o nestalima teško, no ne i nemoguće doći.

‘Politika je glavni razlog zašto sudbina nestalih još nije razriješena; politika deklarativno iskazuje dobru volju, no rješavanje problema nestalih stalno opstruira’, rekla je Alvir dodavši kako je Republika Srbija nebrojeno puta opstruirala razvoj pozitivnih odnosa u regiji. Naglasila je također da se odgovori na pitanja o nestalima nalaze u Srbiji.

Alvir je podsjetila kako su tijekom srpske agresije na Hrvatsku u Domovinskom ratu počinjeni veliki zločini, no da je također zločin prešućivati istinu o nestalima. Pozvala je one iz srpske zajednice u Hrvatskoj koji nešto znaju o nestalima, da to i kažu, te ocijenila kako će u srpskoj zajednici vladati uznemirenost i osjećaj kolektivne odgovornosti dok se taj osjećaj ne skine pronalaskom istine o nestalima i individualizacijom krivnje.

U izjavi novinarima načelnik Uprave za zatočene i nestale pukovnik Ivan Grujić rekao je kako je početkom srpske agresije na Republiku Hrvatsku bilo evidentirano oko 18.000 nestalih osoba, još je oko 1000 osoba nestalo 1995. godine, a danas se traga za 1.736 nestalih.

Ponosan sam s kojim mirom i dostojanstvom tragate za istinom o nestalima i zbog toga vas neizmjerno volim i cijenim’, poručio je ministar branitelja Predrag Matić obiteljima nestalih branitelja i civila, te kako ni Vlada ni druge hrvatske institucije neće posustati u potrazi za istinom o nestalima te istaknuo da ni ova, ali ni prethodne kao ni buduće vlade, nisu i ne kalkuliraju s problematikom nestalih osoba.

Skupu se obratio i predsjednik Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domivinskog rata Igor Gavrić mag.ing. koji je rekao kako se u Republici Hrvatskoj posebno prisjećamo svih onih koji su nasilno odvedeni u velikosrpskoj agresiji na našu zemlju i čija sudbina nije rasvijetljena ni dvadeset i prvu godinu od početka Domovinskog rata.

S protokom vremena, većina hrvatskih građana opterećena sa svakodnevnim životnim problemima i nedaćama, zaboravila je da u hrvatskoj još uvijek postoje obitelji koje nisu saznale sudbinu svojih najmilijih… i zato je posebno bitno da postoji Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih koji ne dozvoljava da tu činjenicu zaboravi i Država.

Pitanje s kojim se suočavaju i koje pokušavaju odgonetnuti nije samo pitanje obitelji koje tragaju za svojim članovima i nas koji smo također bili u toj situaciji te smo duboko svjesni svega što svakodnevno proživljavaju.

To je osnovno ljudsko, moralno i opće civilizacijsko pitanje… i zato smo svi mi dužni pružiti im svu moguću pomoć i potporu u njihovom radu i traganju.

Ako ni iz jednog drugog razloga a onda zato što smo duboko svjesni da su našim nestalima životi oduzeti zato što su bili protiv velikosrpske hegemonije i zato što su se borili za slobodu i mir – i to nikada ne smijemo zaboraviti.

Igor Gavrić je najiskrenije obećao u ime Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata svima kako će u nama mladima uvijek imati potporu i snagu za rad, te izrazio želju za što brži pronalazak svih naših nestalih – jer od suočavanja sa groznom spoznajom da više nisu među nama – gore je jedino neznanje o njihovom počivalištu.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »