KONFERENCIJA ZA MEDIJE UDPNHBDR, 20.08.2011

Dana 20.08.2011 UDPNHBDR održala je konferenciju za medije povodom jučerašnje izjave predsjednika HSU-a Silvana Hrelje gdje je prijedolg izmjena Zakona o umanjenju mirovina ostvarenih po posebnim propisima kojim bi se ukinulo 10 postotno smanjenje obiteljske mirovine za 100 djece smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata bez oba roditelja nazvao kupovinom biračkog tijela.

Izjavu prilažemo u cijelosti:

Šokirani izjavom g. Hrelje, predsjednika Hrvatske Stranke Umirovljenika povodom Vladine odluke o ukidanju 10% smanjenja mirovine djeci poginulih i nestalih hrvatskih branitelja bez oba roditelja imali smo potrebu reagirati na njegovu izjavu.

Naime, na jučerašnjoj konferenciji za novinare, upitan o gore navedenom, g. Hrelja je odgovorio:

“Više je nego evidentno da se radi o različitom pristupu različitim društvenim skupinama. To ima veze s indirektnim kupovanjem biračkog tijela i njihove političke naklonosti.”

Zakon o smanjenju mirovina ostvarenih po posebnim propisimana  izglasan je prošle godine i u srpnju iste godine stupio je na snagu. Što se braniteljske i stradalničke populacije tiče-Zakonom su smanjene mirovine za 10 % ( s izuzetkom 100% RVI-a) svim korisnicima tih mirovina-uključujući i djecu poginulih branitelja bez oba roditelja.

Svjesni težine situacije u kojoj se naša zemlja nalazi, tražili smo da se od smanja izuzmu (barem) mirovine djece bez oba roditelja za koje smo smatrali tada, kao i danas da su od svih primatelja mirovina najugroženija socijalna “skupina”. Takav prijedlog je i upućen Vladi.

Budući da ne možemo vjerovati da g. Hrelja nije znao da je u izmjenama zakona riječ isključivo o stotinu djece poginulih branitelja bez oba roditelja, jer mislimo da niti jedan ozbiljan političar a pogotovo pretendent na vlast ne bi komentirao prijedlog zakona koji nije niti vidio-Šokirani smo činjenicom da je gospodin Hrelja 100 djece poginulih branitelja bez oba roditelja nazvao kupljenim biračkim tijelom.

Pretpostavljamo da nitko tko se ozbiljno bavi ili prati politiku, a uzevši u obzir izborni zakon RH, stvarno ne misli da 100 djece bez roditeljske skrbi može bitno utjecati na izborne rezultate parlamentarnih izbora.

Ne znamo koja je namjera takvog nastupa, ali takve izjave su u najmanju ruku uvredljive, zlonamjerne, pokazu apsolutno nepoštivanje i huškaju ljude protiv djece koju određeni mediji i grupacije i inače prozivaju privilegiranima-pri tome zaboravljajući da ta ista djeca nisu izabrala da ostanu bez svojih najmilijih i da su roditelje izgubili u ratu za oslobođenje ove zemlje i SVIH hrvatskih građana od velikosrpke agresije.

Jasno nam je da je 16 godina nakon rata lako zaboraviti da je netko bio u rovu i žrtvovao svoj život za sve nas dok su se neki skrivali po Zagrebu i ostalim svjetskim gradovima.

Jasno nam je da 16 godina nakon rata, danas, dok je Hrvatska u krizi, netko okružen svojom obitelji, a bez primanja i posla, olako može  djecu koja primaju mirovinu nazivati privilegiranima, a da pri tome zaboravlja da je ta mirovina jedino što im je ostalo od roditelja i obitelji.

Jasno nam je da danas, 16 godina nakon rata, prednost pri zapošljavanju djece bez oba roditelja(koju imaju većinom samo na papiru)neki shvaćaju privilegijom a da pri tome zaboravljaju da ta djeca neće imati od čega živjeti ako se ne zaposle jer nemaju mamu i tatu  da im pripomognu u najtežim trenucima.

Jasno nam je da prosječan Hrvatski građanin umoran od svojih vlastitih problema i briga, okružen svojim najmilijima s kojima može podijelii te iste brige i probleme, i te svoje najmilije možda uzima zdravo za gotovo, lako može zaboraviti da u Hrvatskoj žive djeca koja nemaju nikoga svoga i koja se nemaju kome obratiti ni za najobičniji savjet. Djeca koja su sama, ne svojom voljom, ne voljom svojih roditelja, ne nesretnim slučajem- nego zbog rata i sudjelovanja njihovih roditelja u obrani Republike Hrvatske.

Jasno nam je da dobar dio hrvatske javnosti-dijelom i zbog medijskih natpisa ima totalno pogrešnu sliku o djeci poginulih i nestalih hrvatskih brantelja i njihovim pravima.

To smo prihvatili i s tim smo se naučili živjet.

Ono što nikada nećemo prihvatiti i što odbijamo je takvo mišljenje i negativan stav prema toj djeci od starane političkih elita.

Od njih očekujemo više. Od njih očekujemo odgovorno i zrelo političko i svako drugo ponašanje.

Od njih očekujemo da sjedanjem u saborske i ostale dužnosničke klupe koje su im omogućili svi Hrvaski građani-imaju na umu da su njihova klupe plaćene i životima (naših očeva i majki). Od političkih elita očekujemo da bez obzira na političku i stranačku pripadnost poštuju žrtvu poginulih hrvatskih branitelja.

Smatramo da djecu bez oba roditelja treba posebno štititi i da bi njihova zaštita treba biti dužnost i posebna odgovornost svih političkih stranaka i obnašatelja vlasti, kao i svih hrvatsih građana.

Na kraju, pozdravljamo odluku Vlade RH da djeci bez oba roditelja vrati oduzetih 10 % mirovine, te se nadamo da ova i sve buduće Vlade neće više nikada oduzimati ili smanjivati mirovinska prava djece, jer je to jedino pravedno i moralno u svakom smislu.

Vjerujemo da je Izjava koja je povod ove konferencije-mišljenje  isključivo g. Hrelje te da ni u kojem slučaju ne predstavlja mišljenje cijele koalicije kojoj on i njegova stranka pripadaju.

Također se nadamo da će se ostali članovi koalicije jasno ograditi od ove njegove izjava i svih sličnih izjava te time pokazati dužno poštovanje te dostojnu brigu i skrb o najvećim stradalnicima u Domovinskom ratu a to su djeca hrvatskih branitelja bez oba roditelja!

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »