KRIŽNI PUT – SLAVONSKI BROD

U spomen na poginule branitelje i stradalnike Domovinskom rata održan je subotu, 24. ožujka u Tvrđavi u Slavonskom Brodu drugi po redu križni put sa svijećama.

Pobožnosti križnoga puta prethodila je u crkvi Gospe brze pomoći misa za sve poginule i stradale u Domovinskom ratu, koju je kao i križni put predvodio Markan Kormanjoš, dekan Sibinjskog dekanata. Uz brodske nazočni su bili branitelji i članovi njihovih obitelji iz Splita, Karlovca, Ivanić Grada Požege, Vinkovaca, Zagreba i Vukovara.

„Svi mi želimo upoznati Isusa“, bila je misao vodilja propovjedi dekana Kormanjoša u kojoj je pojasnio i da je to moguće ako gledamo na križ i iščekujemo trenutak Kristova usksunuća u kojem nas On blagoslivlja u zajedništvu euharistije, u onom trenutku kada nam se daje živ.

Svjestan težine križa sjećanja i boli koje pritišću branitelje i članove njihove obitelji, da ponekad gube nadu i iščekivanje, poručio im je da svoju muku i bol prinesu Bogu na oltar. Kao branitelj i prvi sin Grada prvi je križ ponio slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara. Kao što su spremno s krunicom oko vrata branili domovinu, u svečanim odorama potom su branitelji, a s njima i poredstavnici udruga dostojanstveno nosili križ i svijeće predavajući ih jedni drugima od postaje do postaje, koje su bile označene bakljama. U smiraju te večeri Tvrđavom, su odzvanjale samo riječi križnoga puta koje su prije tri godine na poticaj Ankice Žuljević, ratne udovice, napisali branitelji.

Posebno su bile dirljive molitve na kraju svake postaje koje su čitala djeca poginulih branitelje. Napisao ih je član naše Udruge Krešimir Šimić sin slavonskobrodskog poginulog branitelja koji je prije pet godina napisao i knjigu ‘Suze moje duše’, koja progovara o osjećajima i težini života djece poginulih branitelja.

Uz brodske nazočni su bili branitelji i članovi njihovih obitelji iz Splita, Karlovca, Ivanić Grada, Zagreba, Vinkovaca i Vukovara, među kojima Ante Vukić iz Splita, predstavnik udruge Bojna Frankopan, a od četrnaeste postaje do oltara u pratnji četiriju djevojaka iz Vukovara križ je nosio Igor Gavrić predsjednik Udruge djece poginulih i nestalih branitelja iz cijele Hrvatske.

Organizator susreta slavonskobrodski dekan Ivan Lenić na kraju je sudionicima poručio kako su drevne zidine i mir Tvrđave doprinjele da se osjećaju barem malo kao u Koloseumu ili na ulicama Jeruzalema. Dodao je da je to podsjećanje da Krist pronosi svoj križ po njima u brodskoj stvarnosti nekoć i danas i da je u njemu, u njegovu križu, naše svjetlo i život.

Nakon križnoga puta u tihom su mimohodu sudionici odnijeli lampinone do spomenika poginulim raniteljima i spomenika „Djevojčica“ podignutog u spomen na poginulu djecu u Slavonskom Brodu.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano