Vukovarsko - srijemska županija

Božićno druženje članova UDPNHBDR – Vukovarsko – srijemske županije

U Vukovaru je dana 19. prosinca 2019. godine u prostorijama Udruge održano je predbožićno druženje članova UDPNHBDR – Podružnice Vukovarsko – srijemske županije.

Uz prigodan domjenak za članove Udruge i njihove obitelji djecu naših članova iznenadio je, obradovao i darivao Djed Božićnjak. Druženje je proteklo u veselom tonu praćeno pjesmom i plesom kako djece, tako i odraslih članova. Djed Božićnjak je podijelio poklon – pakete za 14 – oro djece naših članova, a upriličeno je i fotografiranje sa Djedicom.

Opširnije:Božićno druženje članova UDPNHBDR – Vukovarsko –...

Održan 12. mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ i prigodni program „Ovčara – vječna rana“

Više fotografija pogledajte u galeriji

U srijedu 20. studenoga 2019. godine u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u Vukovaru je održan 12. mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“.

Program je započeo na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata prigodnim programom koji je vodio Krešimir Šimić, član UDPNHBDR. Okupljenima se obratila predsjednica UDPNHBDR Sandra Rapčak zahvalivši se svima koji su došli na mimohod. U svom govoru pozvala je okupljene da se sjete svih hrabrih ljudi koji su ponosno stali na branik Domovine, svih onih koji su dali svoje živote za naše slobodu i samostalnost. Također je još jednom poslan javni apel prema onima koji imaju informacije o još uvijek velikom broju nestalih osoba iz Domovinskog rata da te informacije i dostave.

Opširnije:Održan 12. mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo...

Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2019. / 19. studenog 2019. godine

Više fotografija pogledajte u galeriji

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara nastavljeno je u utorak, 19. studenoga 2019. godine. U Borovu Naselju je obilježena 28. godišnjica stradanja te vukovarske gradske četvrti u Domovinskom ratu. Prije 28 godina pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi topničkim napadom pokušali su srušiti zgradu Borovo Commerca koja je tada bila sklonište i ratna bolnica. Zgrada se zapalila dok je u njoj bilo 800 ranjenika i civila te oko 200 teško ranjenih osoba. Pri tome je poginula 51 osoba dok ih je 115 odvedeno u srpske koncentracijske logore. U obrani Borova Naselja poginulo je i ubijeno oko 500 osoba, a ukupno ga je branilo 1189 branitelja.

Opširnije:Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2019. /...

Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2019. / 18. studenoga 2019.

Više fotografija pogledajte u galeriji

Svake godine se u mjesecu studenom obilježavaju dani sjećanja na žrtvu Vukovara, grada koji je podnio najveću žrtvu za slobodnu nam Republiku Hrvatsku. Službeni program obilježavanja traje od 08. studenoga, kada se u gradu Vukovaru održavaju brojna obilježavanja u spomen na teške i mučne dane koji su se dogodili prije 28 godina. Središnje obilježavanje bilo je 18. studenoga. Toga dana u 10 sati počeo je komemorativni skup u dvorištu Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana. Skup je pjesmom uveličala Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“, a program je vodio glumac Darko Milas. Po završetku prigodnog programa, formirana je Kolona sjećanja koju su i ove godine predvodili hrvatski branitelji Vukovara skupa s članovima obitelji poginulih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara. Potom su se Koloni sjećanja priključivali ostali građani skupa s predstavnicima državnih, regionalnih i lokalnih vlasti.

Opširnije:Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2019. /...

Održana promocija knjige Oteti od zaborava – 91 heroj Domovinskog rata

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2019., dana 14.studenoga 2019. godine s početkom u 17:00 sati u Ružičkinoj kući u Vukovaru predstavljena je knjiga „Oteti od zaborava – 91 heroj Domovinskog rata“ koja donosi 91. priču o herojstvu, patnji i stradanju hrvatskih branitelja i civila za vrijeme Domovinskog rata, mlade autorice Roberte Kljenak, kćeri hrvatskog branitelja.

Kako se moglo čuti, autorica je sa svakom osobom čija se priča našla u knjizi, razgovarala osobno, a ti razgovori bili su vrlo potresni jer je sjećanje na sve ono što su proživjeli i danas jednako bolno. Motiv za nastanak knjige ponajprije je želja da heroji koji su dali veliki doprinos u stvaranju Hrvatske države ne budu zaboravljeni, a što se nažalost događa i “danas djeca ne znaju nabrojati niti 5 imena heroja domovinskog rata i mislim da je vrijeme da se to promijeni”, istaknula je Roberta Kljenjak izrazivši nadu da će ova knjiga ući u sustav hrvatskog školstva kao obvezno štivo iz kojeg će djeca učiti o događajima u Domovinskom ratu.

Opširnije:Održana promocija knjige Oteti od zaborava – 91...