Vukovarsko - srijemska županija

Obilježen Dan Grada Vukovara

Dana 3. svibnja 2019. godine obilježen je Dan Grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika sv. Filipa i Jakova.

Program je počeo odavanjem počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima iz Domovinskog rata. Polaganju vijenaca i svijeća nazočio je najviši državni vrh predvođeni predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović i predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, predstavnici Grada Vukovara i gradova / županija i općina prijatelja Grada Vukovara, brojna izaslanstava te članovi braniteljskih i stradalničkih udruga, među kojima i predstavnice UDPNHBDR predsjednica Sandra Rapčak i predsjednica UDPNHBDR - VSŽ Veronika Soldo.

Opširnije:Obilježen Dan Grada Vukovara

Svečano obilježen 10. 03. Dan hrvatskih braniteljica i branitelja grada Vukovara

U organizaciji Grada Vukovara i Savjeta za branitelje Grada Vukovara je obilježen Dan hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara, koji se već petu godinu za redom obilježava u znak zahvale svim onima koji su se nesebično žrtvovali za slobodu Domovine.

Obilježavanje je započelo odavanjem počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća povodom 28. obljetnice postrojavanja nenaoružanih odreda u Bogdanovcima, a potom i odavanjem počasti poginulim, ubijenim i nestalim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote utkali u temelje Domovine kod spomen – obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar. Odavanju počasti sudjelovala je i Veronika Soldo, predsjednica UDPNHBDR Podružnice Vukovarsko – srijemske županije. Molitvu je predvodio fra. Ivica Jagodić, župnik i gvardijan župe sv. Filipa i Jakova. Nakon odavanja počasti služena je sveta misa za sve poginule, ubijene i nestale hrvatske branitelje u crkvi sv. Filipa i Jakova.

Opširnije:Svečano obilježen 10. 03. Dan hrvatskih...

Obilježena 27. obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske i 21. obljetnica mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

U utorak, 15. siječnja 2019. godine obilježena je 27. godišnjica od međunarodnog priznanja Republike Hrvatske te 21 godina od završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i završetka mandata UNTAES-a.

Program obilježavanja počeo je u 9 sati na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno centralnog križa. Molitvu je predvodio fra Ivica Jagodić, župnik Župe sv. Filipa i Jakova i gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru. Obilježavanju su nazočili predstavnici Grada Vukovara te brojni članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, među kojima i članica UDPNHBDR, tajnica Vukovarsko – srijemske Podružnice Veronika Soldo.

Opširnije:Obilježena 27. obljetnica međunarodnog priznanja...

Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga

U utorak 20. studenoga 2018. godine u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u Vukovaru je održan 11. mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“. Program je započeo na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata prigodnim programom koji je vodio Krešimir Šimić, član UDPNHBDR. Okupljenima se obratila predsjednica UDPNHBDR Sandra Rapčak zahvalivši se svima koji su došli na mimohod. Zatim se okupljenima obratio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Nakon prigodnog programa, sudionici mimohoda su u formiranoj koloni tiho i dostojanstveno krenuli prema 9 kilometara udaljenom mjestu masovne grobnice Ovčara.

Opširnije:Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga

Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2018. 19. studenoga 2018.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara nastavljeno je u ponedjeljak, 19. studenoga 2018. godine. U Borovu Naselju je obilježena 27. godišnjica stradanja te vukovarske gradske četvrti u Domovinskom ratu. Prije 27 godina pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi topničkim napadom pokušali su srušiti zgradu Borovo Commerca koja je tada bila sklonište i ratna bolnica. Zgrada se zapalila dok je u njoj bilo 800 ranjenika i civila te oko 200 teško ranjenih osoba. Pri tome je poginula 51 osoba dok ih je 115 odvedeno u srpske koncentracijske logore. U obrani Borova Naselja poginulo je i ubijeno oko 500 osoba, a ukupno ga je branilo 1.189 branitelja.

Opširnije:Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2018....