Vukovarsko - srijemska županija

Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

U Vinkovcima je dana 30. kolovoza 2019. godine, obilježen Međunarodni dan nestalih osoba. U sjećanje na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile položeni su vijenci i upaljene svijeće kod spomen-križa na Gradskom groblju u Vinkovcima.

Republika Hrvatska se od 2002. godine pridružila zemljama koje 30. kolovoza obilježavaju Međunarodni dan nestalih osoba u znak sjećanja na sve one koji su nestali u ratnim okolnostima, čiji je nestanak posljedica zločina protiv čovječnosti i drugih grubih kršenja ljudskih prava. Osnovni cilj obilježavanja ovog datuma jest skretanje pozornosti i senzibiliziranje javnosti na problem nestalih i nasilno odvedenih kao i naglašavanje uloge nadležnih tijela u intenziviranju rješavanja ovog pitanja.

Opširnije:Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

Obilježena dvanaesta godišnjica smrti pukovnika Marka Babića

Dana 05. srpnja 2019. godine u Vukovaru je obilježena 12. godišnjica smrti legendarnog vukovarskog branitelja, heroja Domovinskog rata, pukovnika Oružanih snaga Republike Hrvatske Marka Babića

Obilježavanje je počelo odavanjem počasti na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru gdje su vijence položila brojna izaslanstva te članovi braniteljskih i stradalničkih udruga, među kojima i predsjednica UDPNHBDR Podružnice Vukovarsko – srijemske županije Veronika Soldo. Nakon polaganja vijenaca i svijeća uslijedila je molitva. Sveta misa služena je u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju, nakon čega je uslijedio prigodni program povodom sjećanja na pukovnika HV – a Marka Babića.

Opširnije:Obilježena dvanaesta godišnjica smrti pukovnika...

Obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske u Vukovaru

Dana 25. lipnja 2019. godine obilježen je Dan državnosti Republike Hrvatske u Vukovaru.

Ustavnom odlukom o suverenosti i samostalnosti te Deklaracijom o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske od 25. lipnja 1991. Hrvatski sabor je jasno potvrdio očitovanje volje hrvatskog naroda za uspostavom samostalne države, što je izraženo na referendumu 19. svibnja 1991. godine.

Opširnije:Obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske u...

Svečano obilježena 25. godišnjica Udruge „Vukovarske majke“

Dana 8. lipnja 2019. godine  u Vukovaru je svečano obilježena 25. godišnjica rada i djelovanja Udruge „Vukovarske majke“.

Program je počeo odavanjem počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima iz Domovinskog rata polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomen - obilježja nestalima u Domovinskom ratu u Borovu naselju.

Nakon odavanja počasti u Borovu naselju uzvanici su se uputili na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata gdje je također odana počast poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima iz Domovinskog rata te svim preminulim članovima Udruge „Vukovarske majke“.

Opširnije:Svečano obilježena 25. godišnjica Udruge...