Splitsko - dalmatinska županija

Božićno druženje članova UDPNHBDR - SDŽ i URUPBDR-a Sinj

Dana 21.12. 2019. godine u prostorijama udruge održano je božićno druženje članova udruge uz prigodni domjenak i podjelu prigodnih poklon paketića najmlađima.

U sklopu Projekta " Duhovno osnaživanje članova Udruge " organizirali smo i posjetu Božićnom selu - Dolac Gornji, dana 26.12.2019.g. na veliku radost naših najmlađih članova.

Opširnije:Božićno druženje članova UDPNHBDR - SDŽ i...

Završen projekt ‘Edukativna radionica na temu zdravlja žene i UZV pregled dojki’

Udruga roditelja i udovica poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine, s partnerskom Udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Splitsko-dalmatinske županije uspješno je odradila svoj projekt ‘Edukativna radionica na temu zdravlja žene i UZV pregled dojki’ koji je u cijelosti financiran od Ministarstva hrvatskih branitelja.

Cilj projekta je upoznavanje s važnosti samopregleda i pregleda žena, ranog otkrivanja raka na dojci, poticanje žena da odlaze redovito na preglede zbog pravovremenog otkrivanja bolesti i uključivanja u proces liječenja.

Projektom je obuhvaćeno 120 žena u dobi od 25. do 75. godine života, a UZV pregled dojki obavilo je 112 žena. Projekt je odrađen u nekoliko faza kroz mjesec rujan, studeni i listopad 2019. godine u suradnji s Klubom žena liječenih na dojci Split.

UZV

OBITELJ POGINULIH, UMRLIH I NESTALIH HRVATSKIH BRANITELJA U ŠKABRNJI

Osim Vukovara, cijela Hrvatska danas se na poseban način sjeća i druge velike tragedije u novijoj povijesti naše zemlje – Škabrnje.

Prije 28 godina Škabrnja je pala u ruke srbočetničkog neprijatelja i zločinačke tzv. JNA. Na taj dan ubijeni su mnogi nedužni civili, ali i hrvatski branitelji koji su odlučili braniti svoju zemlju. Građani iz svih dijelova Lijepe naše danas su se došli pokloniti žrtvi Škabrnje i sudjelovati u koloni sjećanja. Tog tužnog dana prije 28 godina život su izgubile 84 osobe hrvatske nacionalnosti – 26 branitelja i 58 civila.

Opširnije:OBITELJ POGINULIH, UMRLIH I NESTALIH HRVATSKIH...

Održana tribina „Radna terapija kao pomoć hrvatskim braniteljima“

U Solinu je 6. studenog 2019. godine održana tribina „Radna terapija kao pomoć hrvatskim braniteljima“ u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP Solin.

Tribinu je otvorio tajnik udruge Željko Baričević koji se u uvodnom govoru osvrnuo na ulogu hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu te sve ono što se dogodilo nakon Domovinskog rata - Nalazili smo se tijekom rata u brojnim životno ugrožavajućim situacijama i gledali smrti u oči. Ranjen si, zakrpaju te i nakon oporavka opet ideš dalje, ali sve ovo što je došlo nakon rata, ovaj post traumatski sindrom za nas je još teži. 

Opširnije:Održana tribina „Radna terapija kao pomoć...

Sistematski pregledi za članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Splitsko-dalmatinske županije

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u sklopu svojih projekata „Djeca rata – nečujni krik“ i „Posljedice ratne traume na obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata“ provodila je sistematske preglede za članove Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata s područja Splitsko-dalmatinske županije u koje su se uključili i članovi obitelji hrvatskih branitelja te obitelji umrlih hrvatskih branitelja s istog područja.

Pregledi su se vršili u Poliklinici „Babić“ u Sinju, a obuhvatili su pregled madeža, UZV abdomena i UZV štitnjače. Ukupno je obavljeno 30 pregleda. Kod 12 osoba koje su pristupile pregledu UZV štitnjače pronađene su benigne promjene koje zahtijevaju daljnje praćenje. Liječnici koji su vršili preglede sve korisnike su detaljno uputili u njihovo trenutno stanje, važnost redovitih pregleda kako bi se na vrijeme otkrile promjene i izbjegla maligna oboljenja.

Opširnije:Sistematski pregledi za članove obitelji...

Članovi UDPNHBDR - SDŽ posjetili Osojnik

UDPNHBDR SDŽ dana 12.10.2019. godine položila je vijenac i zapalila svijeće na Spomen obilježju poginulih hrvatskih branitelja u Osojniku u znak sijećanja na 15. obljetnicu otkrivanja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na širem području Osojnika koji je jedna trajna uspomena svega onoga što se događalo na Osojniku u prvim danima Domovinskog rata.

Nakon polaganja vijenaca, paljenja svijeća i molitve za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje posjetili smo SRĐ, utvrdu na kojoj su bili obrambeni položaji Hrvatske vojske na kojima su hrabri branitelji uspješno odoljevali najžešćim napadima srbo-četničke vojske i JNA na kojem se danas nalazi Muzej Domovinskog rata.

Opširnije:Članovi UDPNHBDR - SDŽ posjetili Osojnik

DAN HRVATSKIH MUČENIKA 14.09.2019.

Ovogodišnja proslava Dana hrvatskih mučenika u Udbini održana je 14. rujna. Nakon Križnog puta koji je počeo ujutro u 8.45 od crkve Svetog Marka, euharistijsko slavlje s početkom od 10.30 sati ispred Crkve hrvatskih mučenika predvodio je biskup mons. Petar Palić.

Više fotografija pogledajte u galeriji

Istoga dana održan je i  koncert duhovne glazbe i domoljubnih pjesama, a u večernjim satima sveta misa.  Na obilježavanju Dana hrvatskih mučenika u Udbini i ove godine sudjelovalo je i predstavništvo Udruge roditelja i udovica poginulih HB-a grada Sinja i Cetinske krajine i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja domovinskog rata SDŽ koji su tom prigodom položili vijenac i zapalili svijeće na Spomen obilježju poginulim HB-a u Gospiću.

Obilježeni 28. obljetnica osnutka 126. brigade i Dan neovisnosti

obiljezavanje

Polaganjem vijenaca i svijeća na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima i pred bistom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Sinju je jutros, u organizaciji Udruge veterana 126. brigade HV-a i Grada Sinja, obilježena 28. obljetnice od osnutka 126. brigade i državnog blagdana Dana neovisnosti.

Opširnije:Obilježeni 28. obljetnica osnutka 126. brigade i...