Splitsko - dalmatinska županija

Članovi URUPBDR-a posjetili Svetište Majke Božje Trsatske

U sklopu provedbe projeka Udrugea roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata i UDPNHBDR SDŽ  ‘Da se ne zaboravi’, članovi obitelji poginulih i smrtno stradalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine posjetili su najstarije hrvatsko marijansko svetište – Svetište Majke Božje Trsatske.

Opširnije:Članovi URUPBDR-a posjetili Svetište Majke Božje...

Obilježena 28. obljetnica osnutka 2. bojne 4. brigade ZNG-a

Prigodnim programom u Sinju je 1. lipnja obilježena 28. godišnjica od formiranja 2. bojne 4. brigade ZNG-a ‘Cro angelsa’.

Program je počeo u 10 sati misom zadušnicom u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske za poginule i umrle pripadnike postrojbe, koju je predvodio fra Danijel Stipanović.

Opširnije:Obilježena 28. obljetnica osnutka 2. bojne 4....

Obilježen Dan branitelja Sinja i Cetinske krajine

U organizaciji Koordinacije braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata s područja Sinja i cetinskog kraja, uz suorganizaciju Grada Trilja i potporu Grada Sinja, 30.05.2019.g. obilježen je Dan branitelja Sinja i Cetinske krajine.

Program obilježavanja počeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju poginulih hrvatskih branitelja u Spomen parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata, ispred zgrade Gradske uprave Sinj. Vijence su položili predstavnici braniteljskih udruga proizišli iz Domovinskog rata, gradova i općina s područja cetinskog kraja, predstavnici gradskih vijeća Sinja i Trilja, političkih stranaka, Ministarstva hrvatskih branitelja, Vojarne 126. brigade HV-a Sinj, MUP-a, Viteškog alkarskog društva i drugi. Himnu ‘Lijepa naša’ izveo je sinjski glazbenik Joško Delić Zurzi, a molitvu odrješenja molio je župnik Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Perica Maslać.

Opširnije:Obilježen Dan branitelja Sinja i Cetinske krajine

Održan Dan otvorenih vrata udruga

Dana 17. svibnja 2019. godine u Sinju je održan Dan otvorenih vrata Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata (državna razina) u suradnji s Udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnicom Splitsko-dalmatinske županije i Udrugom roditelja i udovica poginulih hrvatskih branitelja Grada Sinja i Cetinske krajine.

U ime svih udruga nazočne je pozdravila Sandra Rapčak, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata koja je ujedno i predstavila dosadašnji rad svih udruga te su nazočnima prikazane i prezentacije.

Opširnije:Održan Dan otvorenih vrata udruga

Poziv – Dani otvorenih vrata udruga

Dane otvorenih vrata udruga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske organizira osmu godinu zaredom kako bi se otvaranjem vrata udruga u određenom danu ili danima svim zainteresiranim građanima i široj javnosti približile aktivnosti udruga u različitim područjima djelovanja, ponajprije programi i projekti od interesa za opće dobro koje provode udruge diljem Hrvatske, u prostorima udruga ili izvan njih. To je prilika da građani sudjeluju u brojnim kreativnim radionicama, predavanjima, predstavama, akcijama, te da se upoznaju s različitim društveno korisnim projektima i programima, ali i mogućnostima volontiranja u udrugama.

Opširnije:Poziv – Dani otvorenih vrata udruga

Obilježena 12. obljetnica ustroja Gardijske motorizirane brigade

U Sinju je 1. travnja 2019. godine održano svečano obilježavanje 12. obljetnice Gardijske motorizirane bojne HKOV, a započeo je svečanim mimohodom postrojbi brigade iz Vojarne 126. brigade do crkve Čudotvorne Gospe Sinjske gdje je služena sveta misa. Svečano misno slavlje je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan uz gvardijana fra Petra Klapeža i vojnog kapelana Gardijske motorizirane brigade fra Božu Ančića.

Nakon svečane svete mise pripadnici Gardijske mehanizirane brigade u svečanom postroju s uzvanicima i građanima su došli su na Trg dr. Franje Tuđmana. Pregled svečanog postroja obavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević u pratnji brigadnog generala Tihomira Kundida, zapovjednika Gardijske motorizirane bojne.

Opširnije:Obilježena 12. obljetnica ustroja Gardijske...

Obilježena 26. godišnjica akcije Peruća

Prigodnim programom 27.01.2019. je obilježena 26. godišnjica oslobađanja brane Peruća.

Prije 26 godina, točnije 28. siječnja 1993. godine Hrvatska vojska oslobodila je branu ‘Peruća’. Bila je to brza akcija kojom je spriječena  katastrofa koja je mogla nastati potapanjem vodom naselja nizvodno rijeke Cetine. U akciji Peruća poginuo je branitelj Ante Buljan, a ranjena su trojica pripadnika 126. sinjske brigade.

Sjećanje na taj važan događaj iz Domovinskog rata upriličeno je danas kod spomen obilježja poginulom Anti Buljanu gdje su se okupili članovi njegove obitelji, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanik Ministra Hrvatskih branitelja brigadir HV-a Jozo Šerić, saborski zastupnici Ivan Šipić i Miro Bulj, župan splitsko dalmatinski Blaženko Boban, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, dogradonačelnik Vrlike Nikola Uzun, načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak, načelnica Kijeva Lidija Slavić, djelatnici HEP-a te mještani naselja oko Peruće i ostalog dijela cetinskog kraja.

Opširnije:Obilježena 26. godišnjica akcije Peruća

Obilježena 27. obljetnica pogibije pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda Split

U Sinju je 26.01.2019. upriličeno obilježavanje 27. obljetnice pogibije petorice pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda Split – hrvatskih branitelja Branka Fridela, Borisa Kekeza, Davora Šabića, Mladena Škalica i Bojana Vojvode, koji su poginuli u padu zrakoplova AN-2 na današnji dan 1992. godine u sinjskom naselju Šimci.

Opširnije:Obilježena 27. obljetnica pogibije pripadnika...