Sisačko - moslovačka županija

Put svjetlosti za ranjene duše

Članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i ove su godine poslali lučice svjetla svojim poginulim roditeljima, poručujući još jednom kako njihovo svjetlo ljubavi i sjećanja nikada neće ugasnuti u njihovim srcima. Čine to svake godine u sklopu rujanskih Dana sjećanja u Petrinji, spuštajući upaljene lučice niz rijeku Kupu (kao prije par godina) ili pak puštanjem lanterni u zrak kao što su to učinili i ove godine u sklopu programa „Put svjetlosti za ranjene duše“, održanom u nedjelju 16. rujna 2018. godine na petrinjskom Trgu hrvatskih branitelja.

Opširnije:Put svjetlosti za ranjene duše

Sjećanje na 16. rujna 1991. – dan koji je duboko urezan u sjećanje Petrinjaca

Čitav mjesec rujan u Petrinji je posvećen Danima sjećanja na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve grada Petrinje u Domovinskom ratu te razaranja grada u rujnu 1991. godine. Središnja komemoracija Dana sjećanja održana je 16. rujna 2018. godine, u spomen na 16.rujna 1991. godine koji je u povjesnici Petrinje ostao zabilježen kao dan velikih razaranja grada i teškog ratnog zločina za koji ni danas nitko nije odgovarao. Odavanje počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima započelo je ujutro svetom misom zadušnicom koju su u crkvi Sv. Lovre predvodili župnik Josip Samaržija i trajni đakon Vjekoslav Uvalić, duhovni savjetnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja. Nakon mise u prepunoj crkvi sv. Lovre, u petrinjskom gradskom parku na Strossmayerovom šetalištu formirana je Kolona sjećanja koja se zaputila prema spomeniku pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku gdje je održana središnja komemoracija.

Opširnije:Sjećanje na 16. rujna 1991. – dan koji je duboko...

Budnica sjećanja u Petrinji

U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje, tradicionalno i ove godine, održana je motorizirana „Budnica sjećanja“ povodom 6. kolovoza, dana oslobođenja Petrinje u Vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“.
U vrijeme Domovinskog rata, 6. kolovoza 1995. godine, Petrinja je nakon četverogodišnje okupacije oslobođena te se u tu čast svake godine obilježava „Budnica sjećanja“. Sadašnji petrinjski gradonačelnik, kao i mnogi gosti, ispratili su kolonu na početku iz Srednjih Mokrica, a prije polaska motorizirane „Budnice sjećanja“ zapaljene su svijeće kod križa i spomenika poginulim braniteljima.

Opširnije:Budnica sjećanja u Petrinji

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Petrinji

U župnoj crkvi sv. Lovre održano je svečano misno slavlje za Domovinu povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti kojeg je predvodio župnik Josip Samaržija. Brojni predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, branitelji i članovi njihovih obitelji, kao i gradonačelnik Grada Petrinje, Darinko Dumbović sudjelovali su na misnom slavlju te „Mimohodu pobjede, ponosa i slave“ koji je iz petrinjskog gradskog parka išao prema središnjem spomeniku pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku. Na proslavi su sudjelovali članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Podružnice Sisačko – moslavačke županije.

Opširnije:Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i...

Trajno obilježen prostor 1. okupljanja ZNG-a Petrinja

U organizaciji Udruge ratnih veterana, veterana Domovinskog rata Grada Petrinje dana 4. kolovoza 2018. godine izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Vladimir Bergman, voditelj pravnih poslova Ministarstva, svečano je otkrio spomen ploču na 1. okupljanje ZNG-a Petrinja 5. kolovoza 1991. godine na ulazu u Sportsku dvoranu Srednje škole.

Opširnije:Trajno obilježen prostor 1. okupljanja ZNG-a...

U petrinjskoj Vojarni proslavljen blagdan Svetog Ilije Proroka

Dana 20. srpnja 2018. godine u petrinjskoj vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ svečanom svetom misom proslavljen je blagdan Svetog Ilije Proroka, nebeskog zaštitnika istoimene Vojne kapelanije. Misno slavlje je u koncelebraciji s petrinjskim župnicima, predvodio Jure Bogdan, vojni biskup u Republici Hrvatskoj. Bogdan je kazao kako želi da nam primjer života Ilije proroka bude trajno nadahnuće, dok je za Petrinju kazao kako je to mjesto slavne i druge povijesti.

Opširnije:U petrinjskoj Vojarni proslavljen blagdan Svetog...

Svečano otkrivanje spomen obilježja mjesta masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata

Svečano otkrivanje spomen obilježja mjesta masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata u spomen na 12 hrvatskih branitelja i civila pogubljenih 1991. godine u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku, ekshumiranih iz masovne grobnice i pojedinačnih grobova, održano je dana 9. prosinca 2017. godine u Taborištu. 

Ovo je sedmi spomenik masovne grobnice na području Petrinje, ali na žalost, ne i posljednji.

Opširnije:Svečano otkrivanje spomen obilježja mjesta...

Dan osnutka 12. domobranske pukovnije Petrinja

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u ponedjeljak, 30. listopada 2017.g., obilježen je dan osnutka 12. domobranske pukovnije Petrinja.

Ovom prigodom počast su odala brojna izaslanstva; u ime Grada Petrinje zamjenici gradonačelnika Viktorija Kaleb i Branimir Bešlić, Nenad Križić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, Ivan Krupec, izaslanik Ureda predsjednice RH, izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje, predstavnici hrvatske vojske i policije, predstavnici političkih stranaka.

Opširnije:Dan osnutka 12. domobranske pukovnije Petrinja