Održana redovna izborno-izvještajna skupština UDPNHBDR - LSŽ

U velikoj dvorani Kulturno informativnog centra u Gospiću održana je dana 25. lipnja redovna sjednica izborno-izvještajna skupštine Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata – Podružnica Ličko-senjske županije.

Sjednica skupštine održana je u prisustvu delegata, te je na održanoj sjednici jednoglasnom odlukom za predsjednika ponovno izabran Josip Dragičević, dok je za dopredsjednika izabran Mile Marković, a za tajnika Udruge je izabrana Nikolina Tonković Čorak.

Opširnije:Održana redovna izborno-izvještajna skupština...

Prikazivanje film „Kula smrti“

U sklopu obilježavanja 28. obljetnice početka genocida nad civilima Široke Kule 10. kolovoza je u Kinu „Korzo“ u Gospiću prikazan dokumentarni film pod nazivom „Kula smrti“ autora Bernardina Modrića. Film donosi brojna potresna svjedočanstva preživjelih mještana i rodbine ubijenih civila toga mjesta čiji je jedini „krimen“ bila nacionalna pripadnost. Budući je tijekom Domovinskog rata na tome području mučki ubijeno 40 civila, a  posmrtni ostatci njih devet do danas nisu pronađeni, normalnom umu je nedokučiva bestijalnost naredbodavaca i izvršitelja tih likvidacija. Posebice zato što su likvidirani Verica Nikšić (13) i Marijan Nikšić (17), kao  i desetak žitelja starijih od 85 godina. Suludi egzekutori likvidirali su i peteročlanu obitelj Rakić, mještanina srpske nacionalnosti Mane Rakića.

Opširnije:Prikazivanje film „Kula smrti“

Predstavljanje knjige “Agresija JNA i srpskih postrojbi (Lika 1991.1992.)”

“Agresija JNA i srpskih postrojbi (Lika 1991.1992.)” naziv je knjige koja je predstavljena u Gospiću, u Samostalnoj narodnoj knjižnici, u organizaciji  Državnog arhiva u Gospiću i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra  Domovinskog rata.  Domagoj Štefančić,  djelatnik spomenutog  centra, kaže da je ova knjiga izuzetno opremljen zbornik neprijateljske dokumentacije koji govori o te dvije godine domovinskog rata, odnosno početka agresije na Hrvatsku. “Zbornik je bogat  temama, spoznajama i podacima nužnima za shvaćanje velikosrpske agresije na Liku i Hrvatsku. Pozivam sve čitatelje, iz znanstvenih krugova,ali i javnosti da posegnu za ovim djelom i temeljito ga prouče“- kaže Stefančić i dodaje da zbornik  obuhvaća dokumentaciju od najniže do najviše razine vojne organizacije i kroz koju  se može  promatrati njihovo naoružavanje, strukturu djelovanja, borbena djelovanja vrlo detaljno i precizno sa imenima. “Znači zbornik je opremljen sa vrlo detaljnim kazalima imena i mjesta tako da će moći svatko pronaći ono što želi vezano za Liku 1991. i 1992. godinu“- kaže Štefančić. Po njemu je zanimljiv dodatni dokument iz 1994.godine u kojemu se radi o oficiru JNA Dušanu Smiljaniću koji je opisivao svoj rad pod nadzorom Uprave bezbednosti o potajnom naoružavanju Srba u Lici i spremanju otpora hrvatskoj vlasti. To potvrđuje sve pothvate pobunjenog srpskog stanovništva u Hrvatskoj.

Opširnije:Predstavljanje knjige “Agresija JNA i srpskih...

Obilježavanje 26. obljetnice VRO „Medački džep“

Prije 26. godina munjevitom operacijom Hrvatske vojske i policije oslobođeno je oko 220 km2 prostora ispod Velebita. Obilježavanje ove povijesne bitke od 9. rujna 1993. započelo je svetom misom u katedrali Navještenja blažene djevice Marije za sve poginule pripadnike Hrvatske vojske i policije koju je predvodio gospićko-senjski  biskup mons. Zdenko Križić. Potom je  kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata održana komemoracija s polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Opširnije:Obilježavanje 26. obljetnice VRO „Medački džep“

Obilježavanje 25. obljetnice VRO „Medački džep“

Velikim druženjem naroda s hrvatskim oružanim snagama, odnosno vojskom i policijom, te odavanjem počasti braniteljima koji su poginuli u toj operaciji,ali i u stvaranju slobodne Hrvatske općenito, obilježeno je danas 25 godina od početka vojno-redarstvene operacije Medački džep. Bila je to jedna od prvih,ali iznimno važnih oslobodilačkih operacija u Domovinskom ratu. Nakon nje Gospić je mogao koliko toliko mirnije živjeti, a hrvatske snage pokazale su da imaju moć za oslobođenje zemlje. Nažalost u ovakvim akcijama ostajali smo bez onoga najvažnijeg, bez ljudskih života. Njima u spomen služena je sveta misa, položeni vijenci i zapaljene svijeće.  Nakon toga uslijedio je veličanstven mimohod, zastave postrojbi u mimohodu Hrvatske vojske i policije, specijalnih postrojbi, branitelja, među kojima su brojni sudjelovali i u operaciji Medački džep. Lijepo je bilo vidjeti male, mlade Gospićane u mimohodu ulicama grada do glavnog gospićkog Trga gdje građani tijekom cijeloga dana razgledavaju tehničku opremljenost današnjih vojnih i policijskih snaga. Obilježavanje su uveličalii ministar obrane  Damir Krstičević, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanik predsjednika Sabora, zastupnik Marijan Kustić, generali Markač i Norac, gradonačelnik Karlo Starčević i župan Darko Milinović, vojni ordinarij biskup mons. Jure Bogdan, saborska zastupnica i vojna liječnica dr. Ines Strenja Linić, kao i  zapovjednici ratnih postrojbi sudionika Medačkog džepa te brojni hrvatski branitelji. Svečanu akademiju je dodatno uveličala Klapa HRM „Sveti Juraj“ svojim pjesmama...

Opširnije:Obilježavanje 25. obljetnice VRO „Medački džep“

Otkriveno Spomen obilježje za poginule branitelje u operaciji ‘Oluja’ Zbornog područja Gospić

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović u subotu, 4. kolovoza 2018. godine je na Ljubovu nazočila otkrivanju Spomen obilježja za poginule branitelje u operaciji ‘Oluja’ Zbornog područja Gospić, gdje je poručila da su poginuli branitelji obaveza Hrvatske za budućnost te kako je važno ustrajati da se osiguraju bolji uvjeti za život svih generacija.

Opširnije:Otkriveno Spomen obilježje za poginule...

Dan Grada Gospića

Dana 22. srpnja povodom obilježavanja dana Grada Gospića te blagdana sv. Marije Magdalene predstavnici Grada i brojna izaslanstva domovinskih udruga te vojske i policije položila su vjence i zapalili svijeće u kod velikog križa na Gradskom groblju u spomen na sve stradale i nestale branitelje s ovog područja.

Nakon toga uslijedila je procesija do katedrale Navještenje blažene djevice Marije na čijem čelu su se nalazili pripadnici Gradske garde „Vukovi“ i pripadnici 118. brigade ZNG-a.

Opširnije:Dan Grada Gospića

Sastanak ministra Medveda i udruga iz Domovinskog rata

Dana 20. srpnja, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved stigao je u radni posjet povodom dana grada Gospića te je tu priliku iskoristio za kratak sastanak s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata na razini Ličko-senjske županije. Uz ministar na sastanku se nalazio i župan Ličko-senjski mr. Darko Milinović, dr. med. Predstavnici Udruga su u kratkim crtama predstavili program rada svojih udruga koji su financirani iz Proračuna Ličko-senjske županije te od strane Ministarstva hrvatskih branitelja.

Opširnije:Sastanak ministra Medveda i udruga iz...

SJEĆANJE NA VELEBITSKE JUNAKE

U petak 18. svibnja, počast poginulima pripadnicima Specijalne jedinice policije “Ajkula“, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su obitelji poginulih specijalaca, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske general pukovnik Mladen Markač, u ime Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane i Glavnog stožera oružanih snaga državni tajnik Ivan Vukić, savjetnik ministra unutarnjih poslova dr.Josip Mihaljević, zapovjednik inžinjerijske pukovnije brigadir Alan Srpak, načelnik Policijske uprave ličko-senjske Josip Biljan, načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Dizdar, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk, izaslanstvo Udruga Specijalne policije, izaslanik župana Ličko-senjske županije, Josip Dragičević, predsjednik Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, izaslanik župana Primorsko-goranske županije - Goran Petrc, pročelnik Ureda župana, zamjenik gradonačelnika Grada Gospića Ivica Tomljenović, izaslanstvo Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, IPA –sekcija Hrvatska, predsjednik Miljenko Vidak sa suradnicima. 

Opširnije:SJEĆANJE NA VELEBITSKE JUNAKE