Obilježena 29. godišnjica stradanja mještana gradskog naselja Lužac

Dana 02. studenog 2020. godine u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara obilježena je 29. godišnjica sloma obrane naselja Lužac i stradanja njegovih mještana. Godine 1991 ubijeno je 69 mještana Lušca, a za njih 30 još uvijek se traga.

U ime organizatora nazočne je pozdravio predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić poručivši braniteljima da ne smiju odustajati i moraju obilježavati i sjećati se svih onih koji su stvorili nezavisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku te ih pozvao na zajedništvo.


Podno spomen – obilježja polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast žrtvama Lušca, ali i svim žrtvama Domovinskog rata. Uz obitelji poginulih, nestalih i ubijenih branitelja, vijence su položili i izaslanici Predsjednika RH, Hrvatskoga sabora i Vlade RH, izaslanstvo Vukovarsko – srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem, izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom, izaslanstvo Općine Bogdanovci predvođeno načelnikom Markom Barunom, učenici OŠ Dragutina Tadijanovića, Područne škole Lužac te predstavnici Hrvatske konzervativne stranke i Hrvatske demokratske zajednice.

Molitvu je predvodio fra Slavko Milić, župnik u župi sv. Josipa Radnika u Vukovaru.

Padom Lušca presječena je komunikacija između branitelja u samom Gradu i četvrti Borovo naselje, čime je počeo slom obrane Vukovara u Domovinskom ratu. Život je tijekom obrane i okupacije Lušca izgubilo 69 mještana, od kojih je najviše ubijeno upravo 02. studenoga 1991. godine.

Programu sjećanja nazočila je administrativna djelatnica UDPNHBDR Veronika Soldo.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »