Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Petrinji

Dana 05. kolovoza 2019. godine u Petrinji je svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 24. obljetnica vojno – redarstvene akcije „Oluja“.

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, 24.obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja i 28.obljetnice osnutka ZNG-a u Petrinji, započela je misom za Domovinu u Župnoj crkvi Svetog Lovre. Misno slavlje služili su župnik Josip Samaržija i trajni đakon Vjekoslav Uvalić koji je u svojoj propovijedi istaknuo kako se uvijek trebamo sjećati onih koji su dali svoje živote za slobodnu Hrvatsku. Nakon mise za Domovinu, u petrinjskom parku formirana je kolona u sklopu još jednog „Mimohoda pobjede, ponosa i slave“ u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje čiji je predsjednik Darko Dumbović istaknuo kako moramo biti ponosni na ove dane.

Više fotografija pogledajte u galeriji

Sudionici „Mimohoda pobjede, ponosa i slave“ stigli su u koloni do spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku gdje su brojna izaslanstva položila vijence i zapalili svijeće, a osim kolone sjećanja koja je išla iz Petrinje, već nekoliko posljednjih godina Kolona sjećanja išla je i iz pravca Mošćenice o čemu je više rekao Darko Lipovac, povjerenik Mjesnog odbora Mošćenica. „Krenuli smo svi zajedno, opremili se zastavama, hladnom vodom za piće i laganim tempom smo došli do Senjaka gdje smo se susreli s petrinjskom kolonom koja je išla iz Petrinje. Nakon toga je uslijedilo polaganje vijenaca, odavanje počasti žrtvama i braniteljima koji su sudjelovali u Oluji. Nas je bilo oko 60. Sve naše udruge su predstavile po nekoliko svojih članova, Udruga Kupa AMJ, DVD Mošćenica, HKUD Mošćenica i naravno mi u ime Mjesnog odbora te naši branitelji koji su se odazvali našem pozivu, svi smo zajedno po ovom suncu pješačili, ali je sve to ništa kada se sjetimo 1995. godine kada se pod punom ratnom spremom išlo, mislim da je ovo bio lagani hod do Petrinje u spomen na te dane“, rekao je Lipovac.

Posebno emotivno bilo je na Senjaku i za Branka Šubića koji je nakon šest odrađenih etapa i prijeđenih 265 kilometara stigao u svoj voljeni grad, Petrinju. „Ovo je moja druga akcija projekta kojeg sam zamislio da bude od 2017. do 2019. godine. Nakon one odrađene rute iz 2017., ova je bila duga oko 260 kilometara iz Knina do Petrinje. Snaga dolazi iz onoga zbog čega to radim, a to je da se poklonim hrvatskim braniteljima, da im zahvalimo na onome što su nam ostavili i da ih nikada ne zaboravimo, da se uvijek sjećamo njih i da ih ne zaboravimo. Zato se akcija i zove da se ne zaboravi“, rekao je Šubić.   Nakon svečanog programa na Senjaku, svi okupljeni uputili su se na petrinjsko Gradsko kupalište gdje je nastavljeno druženje.

Obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Danu hrvatskih branitelja, 24. obljetnice Vojno – redarstvene operacije Oluja i 28. obljetnice osnutka ZNG – a u Petrinji nazočila je i predsjednica UDPNHBDR Podružnice Sisačko – moslavačke županije Božena Mikulić.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »