Održana tribina „Branitelji i stradalnici u Domovinskom ratu i 27 godina poslije“

Dana 17. prosinca 2018. godine u Domu kulture Zvonimir u Solinu održana je šesta po redu tribina „Branitelji i stradalnici u Domovinskom ratu i 27 godina poslije“ u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Suorganizatori ove tribine bili su Udruga veterana 4. gardijske brigade iz Splita.

O ulozi branitelja u Domovinskom ratu i ulozi pripadnika 4. gardijske brigade nazočnima je govorio umirovljeni pukovnik, gospodin Marko Vukasović, član udruge veterana 4. gardijske brigade. On je u svojem izlaganju prezentirao ulogu pripadnika 4. gardijske brigade u Domovinskom ratu, predstavio vojne akcije u kojima su sudjelovali. Nakon njega izlaganje je imao dopredsjednik udruge veterana 4. gardijske brigade, gospodin Miljenko Modrić koji je govorio čime se sve udruga i njezini članovi, hrvatski branitelji, bave danas.

Više fotografija pogledajte u galeriji

Sljedeće izlaganje imao je hrvatski branitelj i sociolog dr.sc. Renato Matić, profesor na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, a na temu „Društveni položaj i uloga branitelja u hrvatskom društvu“.

Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata izlaganje je imala predsjednica udruge gospođa Sandra Rapčak. U prvom dijelu izlaganja pročitala je dva svjedočanstva djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te nakon toga prezentirala rezultate istraživanja koja je udruga provodila 2015. godine u sklopu projekta „Djeca rata – nečujni krik“. 

Zadnje po redu izlaganje imala je predstavnica Ministarstva hrvatskih branitelja, gospođa Katica Perković, načelnica sektora za savjetodavnu i psihosocijalnu pomoć. Izlaganje je bilo na temu „Programi i mjere Ministarstva hrvatskih branitelja usmjereni poboljšanju kvalitete života hrvatskih branitelja“.

Nakon izlaganja gostima je omogućeno postavljanje pitanja i rasprava o temama o kojima se pričalo. Na kraju, nazočnima se obratio gradonačelnik Grada Solina, gospodin Dalibor Ninčević koji je izrazio veliko zadovoljstvo održavanjem ovakvih tribina te istaknuo nužnost uključivanja većeg broja djece osnovnih i srednjih škola na ista kako bi više učili o Domovinskom ratu i temeljima stvaranja slobodne i neovisne Republike Hrvatske. Ispred Splitsko-dalmatinske županije nazočan je bio gospodin Nikola Tokić. Na tribini je bilo nazočno nekoliko učenika 8. razreda osnovne škole u Solinu.

Tribinu su svojim izvedbama uveličali članovi klape Spalatus.

Nakon tribine održan je prigodni predbožićni domjenak.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano