Obilježena 27. obljetnica vojne akcije „Šagovina ’91.“

U Cerničkoj Šagovini 16. prosinca obilježena je 27. obljetnica veličanstvene oslobodilačke akcije “Šagovina ’91.” u organizaciji Udruge 121. Brigade-pukovnije Nova Gradiška i pokroviteljstvom Općine Cernik. Oslobađanjem Mašićke Šagovine otvoren je prostor i prema daljnjem napredovanju hrvatskih obrambenih snaga i oslobađanju Okučana. Na žalost i u ovoj akciji bilo je žrtava, a živote su za slobodu dali: Slavko Matošević, Josip Marinović, Tomislav Špehar, Marijan Ruškan, Slavko Mihaljević, Tomislav Ruškan, Vlado Dubovski, Zdravko Romić, Darko Franić, Miroslav Krpan, Igor Vukas, Zlatko Krčmar i Jurica Bekić.

Više fotografija pogledajte u galeriji

Poginulim hrvatskim braniteljima na svim bojištima u RH, poglavito u ovoj akciji, kao i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, počast je odana polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća, molitvom i minutom ponosne hrvatske tišine. Vijence su položili predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – BPŽ, Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata NG, Udruga udovica poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata NG, hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, izaslanik Predsjednice RH župan Brodsko-posavski Danijel Marušić, u ime ministarstva hrvatskih branitelja glavni tajnik i izaslanik ministra Domagoj Sivrić, potom brigadir Josip Mikšić, ratni zapovjednik 121. brigade HV, u ime grada NG koordinator braniteljskih udruga Vlatko Greiner, predstavnici općine Cernik, predstavnici Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije NG, Policijske uprave Brodsko-posavske županije na čelu s načelnikom PP NG Marinom Marjanovićem, pripadnici 99. i 149. brigade HV-a iz Zagreba, predstavnici Kluba dragovoljaca i veterana Mjesnog odbora Žitnjak-Petruševec Zagreb, predstavnici Samostalne satnije 121. brigade-pukovnije HV, neposredni sudionici akcije “Šagovina ’91, Koordinacija braniteljskih udruga BPŽ, te predstavnici 3. bojne, 3. satnije 3. gardijske brigade „Kune“.

Protokol polaganja vijenaca vodio je Željko Lončar. Uslijedila je minuta ponosne hrvatske tišine i molitva, a potom se okupljenima obratio u ime organizatora Damir Matošević zahvaljujući svima koji su pomogli organizirati obilježavanje ove vrijedne obljetnice, posebno mještanima Cerničke Šagovine i općini Cernik. Istaknuo je kako će se i dalje nastaviti s ovakvim sadržajima jer oprostiti trebamo, ali zaboraviti nikada. U ime pokrovitelja općine Cernik govorio je načelnik Vitomir Žakić i među ostalim naglasio kako će, dok god ima živih na prostorima općine Cernik, ova i sve druge obljetnice iz Domovinskog rata biti obilježavane, jer djeci i mladima trebamo prenijeti istinu o svemu što se događalo, ali i naučiti ih poštivanju velike žrtve koju su hrvatski branitelji podnijeli za slobodu i neovisnost RH. O djelovanju izviđačko diverzantskog voda iz Zagreba govorio je ratni zapovjednik Marko Rašić i tom prigodom istaknuo kako su branitelji predali Hrvatsku na upravljanje političarima, koji su odgovorni što je stanje u našoj zemlji takvo kakvo jest. Treba se ipak nadati boljemu, a zalog tomu su i ova djeca i mladi na koje prenosimo i istinu o Domovinskom ratu, ali i vrednote koje treba poštovati i koje uvijek treba braniti.

O tijeku akcije “Šagovina ’91” i njezinu značenju govorio je brigadir Josip Mikšić, ratni zapovjednik 121. brigade HV te među ostalim istaknuo kako je ovo bila jedna od iznimno važnih akcija, koja je trajala duže vremena, a završena je 19. prosinca i bila je “ključ” za oslobađanje Okučana. Zahvalio se također svim hrvatskim braniteljima na žrtvi koju su podnijeli za stvaranje slobodne i neovisne države Hrvatske.
Domagoj Sivrić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda pozvao je djecu i mlade da uče i da u budućnosti preuzmu upravljanje Hrvatskom državom i učine ju onakvom kakvu su sanjali svi oni koji su se za njezinu slobodu i priznanje borili.

U ime Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović obratio se njezin izaslanik župan BPŽ Danijel Marušić i naglasio kako je Predsjednica duboko svjesna važnosti ove akcije, ali također suosjeća sa svim obiteljima koje su u ovoj akciji izgubile najmilije koji su nesebično darovali živote za slobodu i Domovinu. Naglasio je, među ostalim, kako je ovo mjesto tihe molitve u kojemu suosjećamo svi sa obiteljima poginulih branitelja, u koje ćemo uvijek dolaziti i odavati im počast jer ih se nikada ne smije zaboraviti. Župan je citirao riječi Krešimira Šimića, dijeteta poginulog hrvatskog branitelja Domovinskog rata i uglednog policajca: “Smijemo biti ljuti na državu, ali nikada na Domovinu“, istaknuo je Marušić i dodao: „Domovina je jedna i jedina i svetinja je za sve nas“.

Dostojanstveno ozračje upotpunio je i nastup muške pjevačke skupine KUD-a Drežnik koji su ujedno i pripadnici 121. Brigade-pukovnije HV, a za sve poginule hrvatske branitelje u mjesnoj crkvi sv. Luke služena je misa zadušnica.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano