Brodsko - posavska županija

U Novoj Gradiški obilježena 27. obljetnica međunarodnog Dana priznanja Republike Hrvatske

U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije i Udruge hrvatskih branitelja 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška 15. siječnja obilježena je 27. obljetnica međunarodnog Dana priznanja Republike Hrvatske. Tom prigodom kod Spomenika poginulih, nestalih i smrtno stradalih hrvatskih branitelja položeni su vijenci i zapaljene svijeće, te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. 

Opširnije:U Novoj Gradiški obilježena 27. obljetnica...

Obilježena 27. obljetnica vojne akcije „Šagovina '91.“

U Cerničkoj Šagovini 16. prosinca obilježena je 27. obljetnica veličanstvene oslobodilačke akcije “Šagovina '91.” u organizaciji Udruge 121. Brigade-pukovnije Nova Gradiška i pokroviteljstvom Općine Cernik. Oslobađanjem Mašićke Šagovine otvoren je prostor i prema daljnjem napredovanju hrvatskih obrambenih snaga i oslobađanju Okučana. Na žalost i u ovoj akciji bilo je žrtava, a živote su za slobodu dali: Slavko Matošević, Josip Marinović, Tomislav Špehar, Marijan Ruškan, Slavko Mihaljević, Tomislav Ruškan, Vlado Dubovski, Zdravko Romić, Darko Franić, Miroslav Krpan, Igor Vukas, Zlatko Krčmar i Jurica Bekić.

Opširnije:Obilježena 27. obljetnica vojne akcije „Šagovina...

Obilježen Dan grada Nove Gradiške

Brojnim manifestacijama i događanjima novogradiščani su 8. prosinca obilježili Dan grada i župni blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima, te kod spomen biste dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika. Minutom šutnje odana je počast ljudima najzaslužnijim za obranu Nove Gradiške, oslobađanje okupiranih dijelova Domovine i neovisnu i slobodnu Hrvatsku. Molitvu za poginule branitelje vodio je velečasni Ivan Štivičić.

Opširnije:Obilježen Dan grada Nove Gradiške

Obilježen blagdan Svih svetih u Novoj Gradiški

Povodom blagdana Svih svetih u srijedu su kod Spomen obilježja poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima na novogradiškom bojištu u Domovinskom ratu, te na Trgu dr. Franje Tuđmana, položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Vijence i svijeće u znak sjećanja i odavanja počasti hrvatskim braniteljima, ali i svima umrlima položili su predstavnici udruga djece, udovica i roditelja poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, predstavnici Brodsko - posavske županije, Grada Nova Gradiška, Policije, Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata, Udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune“, 121. brigade hrvatske vojske, civilnih udruga, te djelatnici gradskih ustanova i institucija.

Opširnije:Obilježen blagdan Svih svetih u Novoj Gradiški

Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Za vrijeme Domovinskog rata diljem hrvatskih ratišta poginulo je 768 hrvatskih branitelja s područja Brodsko-posavske županije, te njih više od 400 s područja bivše općine Slavonski Brod. U organizaciji Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske prošlog vikenda obilježen je Dan branitelja Brodsko-posavske županije. Program obilježavanja u petak i subotu odvijao se u Slavonskom Brodu, a u nedjelju tijekom prijepodneva nastavljen je komemoracijom u Staroj Gradiški.

Opširnije:Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Obilježavanje vojno – redarstvene operacije „Bljesak“ u Okučanima

Dana 1. svibnja 2018. godine u Okučanima je obilježena 23. obljetnica vojno – redarstvene operacije „Bljesak“. Na obilježavanju, uz brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata, sudjelovali su i članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Podružnica Brodsko – posavske županije, predsjednica Podružnice Klara Marinović te Marko Terzić.

Nakon svečane himne Republike Hrvatske i minute šutnje u spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje Domovinskog rata, pročitana su imena poginulih branitelja koji su izgubili svoje živote u VRO „Bljesak“ te su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Nakon obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, državni je vrh predvođen predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović položio lampione i vijence u ime Republike Hrvatske.

Opširnije:Obilježavanje vojno – redarstvene operacije...

Da se ne zaboravi – obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Dana 17. studenoga 2017. održana je komemoracija u Cerničkoj Šagovini  u organizaciji UHBDR 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška na kojoj su se svi prisutni dostojanstveno i s puno pijeteta prisjetili ratnih stradanja i žrtava hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata. Pokrovitelji obilježavanja obljetnice bili su Općina Cenik i Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Na komemoraciji su sudjelovali članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, kao i brojno izaslanstvo predvođeno županom Brodsko – posavske županije te su položili vijence i zapalili svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje.

Opširnije:Da se ne zaboravi – obilježavanje Dana sjećanja...