Brodsko - posavska županija

Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Za vrijeme Domovinskog rata diljem hrvatskih ratišta poginulo je 768 hrvatskih branitelja s područja Brodsko-posavske županije, te njih više od 400 s područja bivše općine Slavonski Brod. U organizaciji Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske prošlog vikenda obilježen je Dan branitelja Brodsko-posavske županije. Program obilježavanja u petak i subotu odvijao se u Slavonskom Brodu, a u nedjelju tijekom prijepodneva nastavljen je komemoracijom u Staroj Gradiški.

Opširnije:Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Obilježavanje vojno – redarstvene operacije „Bljesak“ u Okučanima

Dana 1. svibnja 2018. godine u Okučanima je obilježena 23. obljetnica vojno – redarstvene operacije „Bljesak“. Na obilježavanju, uz brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata, sudjelovali su i članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Podružnica Brodsko – posavske županije, predsjednica Podružnice Klara Marinović te Marko Terzić.

Nakon svečane himne Republike Hrvatske i minute šutnje u spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje Domovinskog rata, pročitana su imena poginulih branitelja koji su izgubili svoje živote u VRO „Bljesak“ te su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Nakon obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, državni je vrh predvođen predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović položio lampione i vijence u ime Republike Hrvatske.

Opširnije:Obilježavanje vojno – redarstvene operacije...

Da se ne zaboravi – obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Dana 17. studenoga 2017. održana je komemoracija u Cerničkoj Šagovini  u organizaciji UHBDR 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška na kojoj su se svi prisutni dostojanstveno i s puno pijeteta prisjetili ratnih stradanja i žrtava hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata. Pokrovitelji obilježavanja obljetnice bili su Općina Cenik i Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Na komemoraciji su sudjelovali članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, kao i brojno izaslanstvo predvođeno županom Brodsko – posavske županije te su položili vijence i zapalili svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje.

Opširnije:Da se ne zaboravi – obilježavanje Dana sjećanja...

Obilježena 26. obljetnica ustroja 3. GBR „Kune“

Dana 29. travnja 2017. godine u Novoj Gradiški obilježena je 26. obljetnica ustroja 3. gardijske brigade „Kune“. Na obilježavanju su sudjelovali i članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata predvođeni predsjednicom udruge Sandrom Rapčak.

Opširnije:Obilježena 26. obljetnica ustroja 3. GBR „Kune“

U Novoj Gradiški obilježena 25. obljetnica Međunarodnog dana priznanja Republike Hrvatske

U nedjelju, 15. siječnja 2017. s početkom u 10:00 sati, pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška u Novoj Gradiški je svečano obilježena 25. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Program svečanosti u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, a nositelj kojeg je bila Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnija Nova Gradiška, započeo je polaganjem vijenaca kod spomen obilježja poginulim hrvatskih braniteljima i kod spomen obilježja prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu u središtu Nove Gradiške.

Opširnije:U Novoj Gradiški obilježena 25. obljetnica...

Obilježena 25. obljetnica VRA „Širinci“

Dana 3. siječnja prigodnom komemorativnom svečanošću, kojoj je ove godine bilo nazočno oko 200 sudionika obilježena je 25.-ta obljetnica VRA „Širinci 92“, Najprije su pored spomen obilježja u Širincima mnogobrojna izaslanstva braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata položila vijence i zapalila lampione te molitvom odala počast poginulim hrvatskim braniteljima.

Najprije su počast odali roditelji, supruge i djeca poginulih branitelja a potom i svi ostali, predstavnici općina, BPŽ, grada Nove Gradiške i drugi. Posebno ističemo nazočnost izaslanika Predsjednice Republike Hrvatske Zvonimira Ćurkovića, izaslanika potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane te načelnika Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske brigadni generala Siniše Jurkovića, ministra hrvatskih branitelja generala Tome Medveda, saborskog zastupnika Davora Vlaovića, župana Danijela Marušića sa suradnicima, gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića i zamjenice gradonačelnika Vesne Đapić. Bili su tu i ratni zapovjednici Adam Tomičić, Marin Pišonić, Ante Šolić, Dragan Dikanović, načelnici Općina Rešetari, Cernik, Okučani i Gornji Bogićevci, načelnik Policijske uprave brodsko posavske Ante Zovak i načelnici Policijskih uprava Nova Gradiška i Stara Gradiška Marin Marjanović i Miroslav Matić, i drugi.

Opširnije:Obilježena 25. obljetnica VRA „Širinci“