Brodsko - posavska županija

Održan 19. susret sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu „Mali križ – velika žrtva“ u Slavonskom Brodu

U subotu 19. lipnja 2021. godine u Slavonskom Brodu, u organizaciji Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske, na tradicionalnom okupljanju u Slavonskom Brodu pod nazivom „Mali križ - velika žrtva“ poklonila se cijela Hrvatska i prisjetila se srpske agresije na Domovinu u kojoj su pogibijom zauvijek prekinuta 402 djetinjstva, a samo u Slavonskom Brodu ugašen je cijeli jedan razred.

U sklopu ovogodišnjeg programa, u crkvi Presvetog Trojstva služena je Sveta misa nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca ispred spomenika „Prekinuto djetinjstvo“ na šetalištu braće Radić. Tijekom Domovinskog rata poginulo je 402 djece, od kojih 28 u Slavonskom Brodu koji je po broju stradale djece u agresiji na  Hrvatsku među najpogođenijim hrvatskim gradovima.

Opširnije:Održan 19. susret sjećanja na poginulu djecu u...

Obilježen Dan državnosti u Novoj Gradiški

Pripadnici legendarne 121. brigade Hrvatske vojske Nova Gradiška organizirali su svečano obilježavanje Dana državnosti i Dana Hrvatske vojske. Kod Spomen obilježja poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, kao i kod Spomen biste prvog hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu tom prigodom položili su vijence i zapalili svijeće zajedno s članovima UDPNHBDR-BPŽ i članom Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Nova Gradiška.

Opširnije:Obilježen Dan državnosti u Novoj Gradiški

Sjećanje na oslobođenje Mašićke Šagovine

U subotu, 19. prosinca 2020. godine u organizaciji Općine Cernik i Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade – pukovnije Nova Gradiška, sukladno preporukama SCZ BPŽ, poštujući epidemiološke mjere, skromnije nego ikad ali s ponosom i dostojanstveno, u Cerničkoj Šagovini je obilježena 29. obljetnica jedne od najznačajnijih vojnih akcija HV – a akcija „Šagovina 91“.

Oslobađanjem Mašićke Šagovine, srpskom agresoru tijekom Domovinskog rata je oduzet jedan od najpovoljnijih strateških položaja kojeg je imao u brdskim dijelovima sjeverne novogradiške bojišnice te su mu nanijeti veliki gubici. Nažalost u borbama su poginuli hrvatski branitelji: Slavko Matošević, Josip Marinović, Tomislav Špehar, Marijan Ruškan, Slavko Mihaljević, Tomislav Ruškan, Vlado Dubovski, Zdravko Romić, Darko Franić, Miroslav Krpan, Igor Vukas, Zlatko Krčmar i Jurica Bekić.

Opširnije:Sjećanje na oslobođenje Mašićke Šagovine

29 godina legendarne novogradiške 121. brigade

Uz epidemiološke u subotu je znatno skromnije nego inače, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, a pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška, Brodsko-posavske Županije i Ministarstva hrvatskih branitelja, obilježena 29. obljetnice utemeljenja 121. brigade Hrvatske vojske Nova Gradiška.

Opširnije:29 godina legendarne novogradiške 121. brigade

Obilježavanje 29 godina od osnutka 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade “Kune” u mjestu Gorice

Novogradiški ogranak Udruge veterana 3. gardijske brigade “Kune” u petak 12. lipnja je na Goricama svečano obilježio 29 godina od osnutka 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade “Kune”.

Svečanost obilježavanja započela je mimohodom do spomen ploče pored crkve sv. Vida na Goricama gdje su položeni vijenci i svijeće, te je minutom šutnje i molitvom odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima, a napose dvadesetšestorici hrabrih pripadnika 3. novogradiške satnije 3. bojne 3. gardijske brigade “Kune”, koji su na ovom području dali ono najvrijednije od sebe, svoj život u svrhu stvaranja slobodne Republike Hrvatske.

Opširnije:Obilježavanje 29 godina od osnutka 3. satnije 3....

Dan državnosti u Novoj Gradiški

30. svibnja prigodnim sadržajima je na vrlo dostojanstven i primjeren način obilježen Dan hrvatske državnosti u Novoj Gradiški u orgnizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška. Najprije su kod spomenika poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana položeni vijenci i zapaljeni lampioni, gdje su nazočili i članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja – Podružnice Brodsko-posavske županije. Potom je župni vikar Marko Dušak služio svetu misu u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Nakon toga bilo je bio zajednički ručak u novouređenom prostoru u dvorištu Doma hrvatskih branitelja. Uz gradonačelnika Vinka Grgića i župana brodsko-posavskog Danijela Marušića i pročelnik Županijskog upravnog odjela za poljoprivredu Željka Burazovića, bio je tu i ratni zapovjednik 121. brigade HV-e Josip Mikšić i općinski načelnik u Cerniku Vitomir Žakić, te velečasni Branko Gelemanović i župni vikar Marko Dušak. Otvoren je novouređeni prostoru sa sjenicom i pečenjarom, namijenjenim za okupljanja i druženja članova svih novogradiških udruga proisteklih iz Domovinskog rata, koje su, nakon prostorija za rad i okupljanje u Domu hrvatskih branitelja, zahvaljujući Gradu Nova Gradiška dobili spomenuti dodatni višenamjenski prostor.

Opširnije:Dan državnosti u Novoj Gradiški

25. obljetnica VRO “Bljesak”

U Okučanima je u petak 01. svibnja održano središnje obilježavanje jubilarne 25. obljetnice vojno–redarstvene operacije Bljesak kojom je oslobođeno okupirano područje zapadne Slavonije.


Obilježavanje kod spomen-obilježja Kristalne kocke vedrine započelo je izvođenjem himne Republike Hrvatske u izvedbi sastava Najbolji hrvatski tamburaši. Svaka kristalna kocka vedrine simbolizira hrvatskog branitelja poginulog i umrlog od posljedica ranjavanja u VRO Bljesak. Imena njih, koji su živote žrtvovali za slobodu Hrvatske vječno ostaju na čast i ponos Domovini:

Opširnije:25. obljetnica VRO “Bljesak”

Šagovina 91

Prigodnim svečanim sadržajima 21. prosinca obilježena je 28. obljetnica vojne akcije “Šagovina 91” kojom je već 19. prosinca 1991. godine oslobođeno jako srbo-četničko uporište Mašićka Šagovina u kojem su neprijateljske agresorske snage koncentrirale topništvo i uvezene paravojne formacije iz Srbije, koje su gađale grad Novu Gradišku te stvarale probleme hrvatskim obrambenim snagama na početku Domovinskog rata sa sjeverne strane novogradiškog ratišta.

Razbijanjem tog uporišta agresoru su nanijeti nenadoknadivi gubici te oduzet važan strateški položaj. U toj borbi živote su dali hrabri hrvatski branitelji: Slavko Matošević, Josip Marinović, Tomislav Špehar, Marijan Ruškan, Slavko Mihaljević, Tomislav Ruškan, Vlado Dubovski, Zdravko Romić, Darko Franić, Miroslav Krpan, Igor Vukas, Zlatko Krčmar i Jurica Bekić.

Opširnije:Šagovina 91